Kvalitet pšenice daleko od očekivanja (video)

Prinosi pšenice na području prijedorske regije ove sezone su u prosjeku kao i ranijih godina, ali nepovoljne vremenske prilike i vlaga smanjile su kvalitet zrna.

Kako kaže Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na teritoriji koju pokriva Područna jedinica Prijedor postoji jedan otkupljivač pšenice “Mlin Jelena” iz Draksenića, a otkupna cijena kreće se od 0.25 do 0.27 KM po kilogramu. Veći procenat otkupne pšenice će se koristiti za proizvodnju stočne hrane, a ostatak koji zadovoljava kvalitetom za mlinsko-pekarsku industriju.

Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Ovogodišnji usjev koji je trebao donijeti dobru zaradu iznevjerio je proizvođače, koji do kraja ove sedmice mogu računati na isplatu podsticaja od 200 KM po hektaru zasijane pšenice i pet feninga po kilogramu predatog i otkupljenog zrna od resornog ministarstva, što bi im moglo dijelom namiriti troškove proizvodnje.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Prijedoru, ove godine je u ogledima imao 38 različitih sorti pšenice, te raspolažu sa podacima o kvalitetu i prinosima, a poljoprivrednike pozivaju da im se obrate ukoliko žele da saznaju nešto više o kvalitetu i osobinama pšenice na našem tržištu.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!