NA PUTU SVETOG SAVE Održana Svetosavska akademija

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, u Prijedoru je održana Svetosavska akademija. Tradicionalno, najuspješnijim prosvjetnim radnicima dodjeljene su Svetosavske povelje.

Za postignute rezultate u razrednoj nastavi, Svetosavsku povelju dobila je Dragana Brkić, učiteljica Osnovne škole “Branko Ćopić”. Draženki Jovičin, nastavnici muzičke kulture u OŠ “Petar Kočić”, uručena je Svetosavska povelja za postignute rezultate u osnovnom obrazovanju u predmetnoj nastavi. Najviše priznanje za rezultate postignute u srednjoškolskom obazovanju, dodjeljeno je Slobodanu Ivkoviću, profesoru mašinske grupe predmeta u Mašinskoj školi.

Ovogodišnjim dobitnicima Svetosavske povelje i novčane nagrade uručio je gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković. – Svim učenicima, prosvjetnim radnicima i građanima Prijedora čestitam krsnu slavu Svetog Savu, uz želju da slijede put ovog velikog srpskog prosvjetitelja. Da našoj djeci poželim da budu dobri i učeni ljudi koji će svojim znanjem razvijati i svoj grad i svoju Republiku, kao i bilo koji drugi prostor gdje budu živjeli – poručio je Đaković.

Prigodnu besjedu o liku i djelu Svetog Save održao je prof. dr Milo Lompar. – Sveti Sava je utemeljitelj srpske kulturne i nacionalne egzistencije, koja je bitno uticala i oblikovala ukupnu srpsku duhovnu, kulturnu i nacionalnu fizionomiju. Vremenom se ovakovo mišljenje o njemu kristalisalo u svim slojevima srpskog naroda, a njegova istorijska sudbina i poslije njegove smrti je potvrđivala ovaj status, kao što je i razmišljanje o njemu nadahljivalo duh najznačajnijih srpskih slikara i pisaca – rekao je Lompar.

Izveden je muzičko-scenski recital pod nazivom “Zapali u nama sunca neugasiva”. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su Boro Dugić i Boban Prodanović, vokalna grupa Katarine Gojković i članovi Srpskog pjevačkog društva “Vila”, kao i glumci prijedorskog Pozorišta.

 

M.Šodić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!