Počeli radovi na izgradnji primarnog kanalizacionog sistema (video)

Počeli su radovi na izgradnji primarnog kanalizacionog sistema, koji obuhvata Orlovaču, Čirkin Polje i dio Industrijske zone „Svale“. Radove je danas obišao gradonačelnik Milenko Đaković sa saradnicima.

– Primarni kanalizacioni sistem od izuzetne je važnosti, jer njegova izgradnja rješava dijelove kanalizacije u području pored rijeke Miloševice, čija regulacija tek slijedi. Ovaj dio naselja nije imao kanalizacionu mrežu, već su izvode imali u Miloševicu, tako da će sad i taj problem biti riješen – rekao je Đaković.

Vrijednost ovih radova koji se izvode u okviru „MEG“ projekta, a čiji potpisnici su Gradska uprava Prijedor i UNDP je oko 548.000 KM. Cilј “MEG” projekta je da pruži podršku demokratskom upravlјanju i unapređenju kvaliteta javnih usluga na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na sektor privrede i okoline. Projekat podržava Vlada Švajcarske.

-Zahvalio bih se gospodinu Đakoviću i njegovom timu, koji su u proteklom periodu ostvarili značajan napredak u pružanju javnih usluga. Samim tim kandidovani su za maksimalan iznos koji je predviđen u okviru ovog projekta. Drago nam je što se ovim projektom rješava dugogodišnji problem mještana ovih naselja – rekao je Goran Štefatić, menadžer “MEG” projekta.

Primarnim kanalizacionim sistemom, dužine 3.100 metara, obuhvaćeno je oko 300 domaćinstava i oko 5.500 građana. U drugoj fazi radova, planirano je priključenje domaćinstava na ovaj sistem.

-Kanalizacioni vod za ovo područje znači mnogo. Do sada su otpadne vode odlazile u rijeku Miloševicu i pravile ekološku katastrofu, posebno kada su poplave – rekao je Ranko Jakovljević, predsjednik SMZ Orlovača.

-Orlovača i Čirkin Polje su dva najstarija naselja u Prijedoru i ovi radovi su od velikog značaja, jer je u pitanju rješavanje otpadnih voda i fekalija. Vodotok Miloševice će biti mnogo čistiji –  rekao je Duško Ivić, član SMZ Čirkin Polje.

Izvođači radova su “Niskogradnja Marjanović” iz Prijedora i “Roko Komerc” iz Livna, projektant je Zavod za izgradnju grada, a završetak radova je, ako vrijeme posluži, planiran za 45 dana.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!