Prijedorski logor Ciglana 1942 – da se ne zaboravi (video)

Večeras je u Prijedoru promovisana knjiga Mladena Vučkovca „Prijedorski logor Ciglana 1942. godine“, kojom je autor želio da otme od zaborava stradanje naroda Kozare u nekadašnjem sabirnom centru tokom Drugog svjetskog rata.

–  Kroz ovaj logor je, od ljeta 1942. do proljeća 1943. godine,  prošlo 14.500 logoraša, mahom Kozarčana koji su uhvaćeni u zbjegovima nakon Bitke na Kozari i iz ovog sabirnog centra deportovani u zloglasne logore smrti: Jasenovac, Gradišku, pa čak do Norveške i Aušvica. Nedužni narod Kozare ubijan je u velikom broju tokom Drugog svjetskog rata. Recimo samo iz Bistrice je stradalo preko 250 stanovnika po raznim stratištima – rekao je Vučkovac.

U aprilu 1943. godine, logoraši su oslobođeni i logor Ciglana je raspušten. Ovaj sabirni centar nalazio se na periferiji grada i bio je jedan od 11 logora kojima je Kozara bila opkoljena, rečeno je na promociji koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“. Knjiga Mladena Vučkovca štampana je u tiražu od 100 primjeraka, a izdavač je Muzej Kozare. Jedna od recenzenata je viši kustos prijedorskog muzeja, Vedrana Adamović, koja je na promociji u Gradskoj čitaonici potencirala njegovanje kulture sjećanja na ono što se desilo srpskom narodu na ovim prostorima.

– To nas uveliko označava u sadašnjem vremenu, a svakako određuje i našu budućnost. O postojanju sabirnog logora Ciglana nedovoljno se govorilo. Oformljen je nakon druge etape Bitke na Kozari koja je, inače, imala zvaničan naziv „Operacija zapadna Bosna“. Prilikom čišćenja i pretraživanja Kozare, neprijateljske snage su svo zarobljeno stanovništvo deportovale u sabirne centre i dalje u koncentracione logore – podsjetila je Adamovićeva.

Direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Mara Ećim rekla je da je ova knjiga rezultat autorovog sakupljačkog rada na objavljenim materijalima o logoru Ciglana.

– Sjećanja i podsjećanja nikad dosta. Možemo praštati, ali zaboraviti ne možemo – rekla je Ećimova izrazivši zadovoljstvo ovim izdavačkim poduhvatom Muzeja Kozare.

Prijedorčanin Mladen Vučkovac je prosvjetni radnik u penziji, a ovo je njegova peta knjiga.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!