SVETI LUKA: Krsna slava Muzeja Kozare (video)

Muzej Kozare danas obilježava svoju krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Luku – zaštitnika slikara, ljekara, pisaca i ikonopisaca.

Direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić je rekao da ova ustanova kulture, već godinama slavi Svetog Luku kao svoju krsnu slavu, jer je riječ o svetitelju koji je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice, Petra i Pavla.

– Sveti Luka je osnivač hrišćanskog ikonopisa, kasnije su sve ikone slikane po uzoru na te prve. Imajući to u vidu, mi najčešće otvaramo kvalitetne likovne izložbe, a dominantne su one koje se otvaraju prilikom obilježavanja naše krsne slave – dodao je Radonjić.

Tim povodom, otvorena je izložba „Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države (1804 -1878)“, koju je priredila Sekcija fotografa društva konzervatora Srbije. Izložbu, koja je privukla veliku pažnju Prijedorčana, čine fotografije i kratki tekstovi koji na jasan i vizuelno upečatljiv način prikazuju memorijalna mjesta Prvog i Drugog srpskog ustanka, te događaje iz vremena srpske revolucije.

– Ova izložba je nastala kao doprinos službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa Srbije obeležavanju velikog jubileja – 200 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka i u cilju negovanja sećanja na period kada se stvarala moderna srpska država, kao i podsećanje na prve državne institucije i niz najistaknutijih ličnosti koji su vodili ka stvaranju i osamostaljivanju moderne srpske države – rekla je predsjednik Sekcije fotografa društva konzervatora Srbije, Snežana Negovanović.

 

Iz Pariza je na slavu stigao kum Muzeja Kozare, slikar Dragan Dragić. – Srećan sam i zadovoljan, što sam i ove godine na slavi kod mojih kumova, iako sam već dugo godina u Francuskoj, uvijek me raduje dolazak u Prijedor  – rekao je Dragić. Iskrene čestitke povodom krsne slave domaćinima je uputio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković. – Gradska uprava godinama podržava ovu ustanovu kulture, koja je prepoznatljiva po mnogobrojnim aktivnostima, postavkama i izložbama. Na taj način čuva od zaborava tradiciju i običaje naroda Potkozarja – dodao je Đaković.

Obilježavanje slave počelo je Svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice, a nastavljeno je slavskim obredom i ručkom, u prisustvu brojnih zvanica.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!