SVETOSAVSKI BAL Prikupljeno 7.860 KM u humanitarne svrhe

U Prijedoru je sinoć održan Svetosavski dobrotvorni bal, na kojem je od prodaje humanitarnih krofni prikupljeno je 2.360 KM.  Novac će biti doniran za nastavak izgradnje kuće za osmočlanu porodicu Milinković iz Crne Doline.

-S obzirom da kuću ove godine nismo uspjeli dovesti do kraja, odlučili smo da i ove godine bal posvetimo porodici Milinković, da nastavimo izgradnju kuće do njihovog konačnog useljenja – rekla je Jadranka Mijić, predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor.

Prihoda od nagrade za pobjedu u televizijskom kulinarskom programu “Luk ili med” odrekli su se članovi pobjedničke ekipe iz Prijedora u čijem sastavu su bili Olivera Brdar Mirković, Aljoša Novaković i Gordan Gambiroža. Oni su ustupili nagradu od 5.000 KM. Krofnu sa zlatnikom sa utisnutim likom Svetog Save pronašao je Željko Šormaz iz prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije. On je 500 KM, kolika je vrijednost zlatnika, donirao porodici Milinković.

Održavanje Svetosavskog bala podržala je i Gradska uprava. Gradonačelnik, Milenko Đaković, smatra da je od suštinskog značaja da se održavaju ovakve manifestacije, koje čuvaju uspomenu na lik i djelo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja. – Sveti Sava je obilježio jedno vrijeme, vrijeme Nemanjića. Shvatio je i učio nas da je veoma važno da se njeguju prosvjetiteljstvo i duhovne vrijednosti. Srpski narod to pamti – istakao je Đaković.

Organizator Svetosavskog bala je Kolo srpskih sestara, a svetosavske duhovne i svjetovne svečanosti datiraju od davne 1891. godine i ta tradicija, sa prekidima, održala se do danas.

B.D.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!