UGRADNJOM KALORIMETRA DO UŠTEDE

Kalorimetar, kao individualno mjerilo potrošnje toplotne energije, jedna je od pogodnosti za korisnike usluga Toplane. Od 4.500 korisnika, 350 je onih koji su ugradili individualna mjerila potrošnje toplotne energije.

Iako postoji veliko interesovanje, rezultati nisu u skladu sa očekivanjima korisnika koji nakon ugradnje kalorimetara dobijaju veće račune nego što je to bilo na bazi naplate po kvadratu grejne površine.“ Zbog takvih situacija određeni  broj potrošača odustaje od ugradnje kalorimetara“, objašnjava direktor Toplane, Zoran Knežević.

-Samo za energetski efikasne objekte, koji imaju kvalitetnu izolaciju i stolariju kalorimetar ima smisla i tu se pokažu računi manji jer se tada manje troši energija. Ukoliko je stari objekat u pitanju u kojem nije bilo ulaganja tu ugradnja kalorimetra najčešće nema smisla – kaže Knežević. Kalorimetre potrošači najčešće ugrađuju u poslovne prostore. Nepotrošnja u takvim objektima  registruje se kalorimetrom, a samim tim i računi budu manji, objašnjava Knežević.

-Oni mogu biti individualni i zajednički. Individualni mjere potrošnju za jednog korisnika, a zajednički se ugrađuje tamo gdje nema mogućnosti za individualnu potrošnju zbog specifičnosti termo-tehničkih instalacija, samim tim ugrađuju se zajednički za više stanova ili jednu zgradu – objašnjava Knežević.

Cijena kalorimetra kreće se od 500 do 5000 hilјada maraka. U ugovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, prijedorska Toplana je preuzela obavezu da u dogledno vrijeme pređe u potpunosti na sistem naplate po utrošku toplotne energije. Dio donatorskih sredstava izdvojen je u nabavku mjerne opreme za potrebe zajedničkih mjerača utroška toplotne energije koji su tokom remontnog perioda 2018. godine i ugrađeni u sistem. Tarifni model na bazi navedenih mjerila biće urađen po dobijanju rezultata mjerenja ugrađene opreme i analize tih podataka i svih troškova poslovanja za navedeni period.

 

 

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!