Мnogo štednјe, loš ekonomski pokazatelj (video)

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine kažu da su ovogodišnji Svjetski dan štednje, 31. oktobar, građani dočekali sa ukupno 11.83 milijarde KM na štednim knjižicama. To je najveći dosad zabilјeženi iznos, što govori da se trend rasta štednje u BiH nastavlјa. Ipak, gomila novca koja stoji na računima samo na prvi pogled zvuči pozitivno. Upravo je suprotno, jer mnogo novca na štednim računima znači da je ekonomska klima loša. Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, pojašnjava da nije veliki broj građana koji polažu depozite u banke, te da je mnogo više onih koji koriste potrošačke kredite kako bi izmirili tekuće obaveze.

– Imamo jednu grupaciju lјudi srednjeg nivoa prihoda koji imaju ušteđevinu. Oni ne ulažu ni u šta, jer je ambijent takav da praktično ne daje sigurnost bilo kakvom pokretanju biznisa. Kada pogledate koliko poslovnih prostora danas stoji neiskorišteno, potpuno vam je jasno da lјudi izbjegavaju bilo kakvu poslovnu aktivnost – pojašnjava Pavlović.

Novac koji stoji sa strane, ne stvara nikakvu vrijednost. Naprotiv, on je samo trošak. Na političkim liderima u BiH je da ozbilјno počnu da rade na popravlјanju političke situacije u državi, jer u suprotnom se neće popraviti ni ekonomska klima koja bi ohrabrila investitore da novac sa depozita ulože u privredu.

– Naše vlade u BiH se moraju pozabaviti pitanjem poslovne klime i stvaranjem dobrih međunacionalnih odnosa. Na taj način stvorili bi se bolјi i sigurniji uslovi za investitore, kako strane, tako i domaće – poručuje Pavlović.

On je dodao da štednja treba da bude pokretač poslovne aktivnosti, a ne da sama sebi bude svrha i cilј, što je, nažalost, slučaj na ovim prostorima.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!