Utorak, 30. Aprila 2024.
24.8 C
Prijedor

PRIKAZAN FILM „RUSIJA – VELIKA TAJNA“ (video)

NAJNOVIJE VIJESTI

U Gradskoj čitaonici sinoć je prikazan putopisno-dokumentarni film “Rusija – velika tajna”, čiji je autor Nenad Badovinac. Autor je rekao da je film posvećen obilježavanju vijeka od stradanja posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove carske porodice.

– Film, kao takav, ima ideju da promoviše pravoslavnu duhovnost i istoriju ruskog naroda, tako da sam kroz ovaj film pokušao prenijeti srpskom narodu ideju pravoslavne duhovnosti, koja je u ono vrijeme bila puno jača – dodaje Badovinac.

Pripremajući film, obišao je brojne pravoslavne manastire u Rusiji i kaže da ni nekoliko filmova ne bi bilo dovoljno da se prikaže sve ono što je vidio i doživio. Takođe, smatra da je  ruska carska porodica nedovoljno istražena.

–  Nismo dali doprinos našoj zajedničkoj kulturi, tako da mislim da film daje malo čvršću vezu našeg srpskog naroda prema ruskom narodu. ovo je tek jedan korak, kako bih narodu dao koju informaciju više, pa da onda oni sami istražuju o carskoj porodici Romanov – rekao je Badovinac.

Projekciju ovog filma organizovala je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, a direktor te ustanove, Mara Ećim, naglasila je da su ovim događajem željeli da daju doprinos obilježavanju “Prijedorskog ljeta kulture”.

B.D.