Utorak, 30. Aprila 2024.
22.8 C
Prijedor

UGOSTITELJI I PREVOZNICI OČEKUJU POMOĆ VLADE RS

NAJNOVIJE VIJESTI

Vlada Srpske donijela je odluku o uplati doprinosa radnicima u ugostiteljstvu, turizmu i umjetnosti. Rok za prijavu je 20. decembar. Takođe, razmatra se i mogućnost smanjenja stope PDV-a za djelatnosti koje su najviše pogođene pandemijom virusa korona. Ova pomoć bila bi spas za ugostitelje, čiji su prihodi minimalni, smatra Goran Dakić, predsjednik Udruženja ugostitelja u Prijedoru. Kako tvrdi, mnogi su prinuđeni da se zadužuju, kako bi preživjeli i kako ne bi zatvorili lokale.

– Kad bi dobili te doprinose, to bi nam jako značilo. Naročito bi nam pomoglo kada bi nam umanjili stopu PDV-a, ali pod uslovom da to ne bude za šest mjeseci, već što prije, da bismo preživjeli ovu zimu. Finansijsku pomoć ne očekujemo, jer znamo da nema para u budžetu, ali ove olakšice bi nam mnogo značile – dodaje Dakić.

Teška situacija je i u oblasti turizma i javnog prevoza. Pomoć očekuju i u prijedorskom “Autotransportu”, jer, kako ističu, to je jedini način da preduzeće nastavi sa radom i da zadrži radnike.

– Imamo najave da bi nam mogli umanjiti PDV. To bi nam bilo vrlo značajno, pogotovo jer se radi o kontinuiranoj pomoći. Tako bi mogli smanjiti naše troškove – kaže Mićo Rokvić, direktor “Autotransporta”.

U okviru ovog preduzeća djeluje i turistička agencija, koja od početka pandemije nema prihoda. Radnici agencije trenutno su na čekanju dva mjeseca, jer posla nema.

B.D.