Utorak, 30. Aprila 2024.
23.8 C
Prijedor

DANIJEL DRLJAČA I OVE GODINE PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

NAJNOVIJE VIJESTI

U Prijedoru je danas održano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst. Hladnu rijeku Sanu preplivalo je 49 plivača, među kojima je bila i jedna dama. Prvi do krsta doplivao je Danijel Drljača, kojem je ovo sedma godina da pobjeđuje u ovom takmičenju. Krst i zlatnik poklonio je prijedorskoj Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”.

– Izuzetna čast mi je što sam i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta. Kao prošlogodišnjem pobjedniku bila mi je ukazana čast da ove godine budem sa druge strane, odnosno sa sveštenikom i gradonačelnikom, ali ja sam ipak želio da budem među plivačima, a i sami plivači su me podržali u tome – istakao je Drljača.

Uprkos pandemiji virusa korona, tradicija i običaji nisu prekinuti. Iako su organizatori apelovali na što manja okupljanja, veliki broj Prijedorčana prisustvovao je ovom događaju.

– Ovom prilikom se zahvaljujem svim učesnicima Bogojavljenske litije, a i onima koji su došli da isprate ovaj događaj i koji su prisustvovali liturgiji, litiji, a i samom plivanju. Svim učesnicima u plivanju čestitam – rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Na ovaj hrišćanski običaj ponosni su i u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Dalibor Pavlović pohvalio je sve učesnike plivanja.

– Takođe, svim građanima koji praznuju praznik Bogojavljenje, želim srećan praznik, uz pozdrav: “Bog se javi!” – dodao je on.

Plivanju u rijeci prethodila je liturgija u Crkvi Svete Trojice, a nakon toga i litija ulicama grada. Ova tradicija u Prijedoru je obnovljena prije osam godina.

B. D.