Utorak, 30. Aprila 2024.
24.8 C
Prijedor

PO 41. PUT NA KOZARI ODRŽAN „POZDRAV PROLJEĆU“

NAJNOVIJE VIJESTI

Kozara je i ove godine ugostila velik broj planinara i ljubitelja prirode, na 41. „Pozdravu proljeću“. Manifestacija koju organizuje Planinarsko društvo „Klekovača“ okupila je preko 1.500 planinara, iz 54 planinarska društva iz BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

I oni koji su prvi put ovdje, ali i oni koji se Kozari vraćaju ponovo, saglasni su u jedno. Ovo je prelijepa planina, a domaćini su fenomenalni.

– Vrijeme je bilo idealno, a svaka čast i našim domaćinima na gostoprimstvu.  Ja ovdje dovodim grupu već sedmi put, a i oni su redovni gosti kod nas u Petrinji, na planinarskoj kestenijadi na Hrastovičkoj gori – kaže Miloš Crnković iz PD „Zrin“ iz Petrinje.

Četvrti put na Kozaru dolazi i Mirko Tovšak, iz PD „Mislinje“ u Koruškoj.

–  Najviše mi se sviđa što su domaćini ljubazni i primaju nas kao braću.  Ja to volim i u nama još živi Jugoslavija kao prije. Bili su i oni kod nas. Lijepo se družimo i uživamo ovdje – priča Tovšak.

Start je bio  Rajkovićima, išlo se preko Kozaračkog kamena, a krajnji cilj bila je Mrakovica.

U Planinarskom društvu „Klekovača“ i više su nego zadovoljni kako je prošao ovogodišnji „Pozdrav proljeću“. Vrijeme je bilo idealno, a posjećenost izuzetna.

– Ljudi vole Kozaru i ovaj ambijent.  I mi u svojim aktivnostima obilazimo svoje drugare planinare, kako u zemlji tako i u inostranstvu, i na ovaj način oni nama uzvraćaju posjetu. Uzmimo da mi u Sloveniju, na Alpe, idemo pet-šest puta godišnje. Ne čudi da onda i oni rado dolaze na Kozaru – rekao je sekretar „Klekovače“ Marko Sarić.

Na cilju je planinare dočekao tradicionalni ručak, vojnički pasulj.

Z.J.