U Moto klubu “Otpisani” odlučili su da i ove godine organizuju vaskršnju tucijadu za štićenike Doma za lica sa invalidietom. Štićenici su se obradovali, kako kažu, svojim drugarima, a i TV ekipama koje su ih snimale. “Mnogo znači što ste došli jer bez vas ne bi ni bilo ovoga. Meni je drago što ste vi ovdje, a i što su naši radnici ovdje i direktor”, kaže štićenik Petar Akrap.
U Moto klubu “Otpisani” ističu da im je najveća vaskršnja nagrada bio aplauz štićenika Doma kada su dolazili. “Ovo je već drugi put da u toku našeg postojanja dolazimo u Dom da podijelimo jaja i da napravimo turnir sa štićenicima. Vaskrs je najradosniji pravoslavni praznik, a da bi doprinijeli toj radosti mi smo se odlučili da posjetimo Dom u Čirkin Polju i da organizujemo jednu malu tucijadu sa štićenicima. Njihovi predstavnici su pobijedili i lijepo je bilo gledati tu radost”, istakao je Slavko Vrućinić, predsjednik Kluba.
Na veliki hrišćanski praznik uz štićenike su bili i radnici Doma za lica sa invaliditetom. I oni su zahvalni bajkerima na posjeti i poklonima. “Ovom prilikom moram da se zahvalim našim prijateljima iz Moto kluba “Otpisani” koji su izdvojii svoje vrijeme da dođu da zajedno sa nama proslave naš najveći hrišćanski praznik Vaskrs, da daruju svoje vrijeme, da daruju svoju dobrotu i pažnju i da štićenici vide da nisu sami, da pored naših radnika koji svakodnevno brinu o njima, i ljudi iz lokalne zajednice takođe misle na njih”, rekao je Nioola Vujasinović, direktor Doma.
Pored vaskršnjih jaja i paretaka, bajkeri su štićenicima Doma za lica sa invaliditetom poklonili i majice sa natpisom Kluba.


Zoran Sovilj

EGIĆ: VLADA OPREDIJELJENA ZA POBOLJŠANJE STANDARDA PENZIONERA

Vlada Republike Srpske opredijeljena je za poboljšanje standarda i uslova života penzionera, što podrazumijeva i povećanje iznosa penzija, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.
Egić je naveo da će se o mogućnosti i konkretnom iznosu uvećanja penzija govoriti krajem godine kada se bude znalo stanje u budžetu.

“Upućen je prijedlog, upućen je zahtjev”, rekao je Egić novinarima u Tesliću, gdje je prisustvovao Izvještajnoj skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je pohvalio rad rukovodstva ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović rekao je da očekuje novo vanredno uvećanje penzija, uz redovno koje je početkom godine iznosilo 9,2 odsto.

On očekuje da iznos uvećanja penzija bude na realnoj osnovi, ako se zato steknu uslovi od prikupljanja doprinosa, s obzirom na to da je povećana najniža cijena rada.

“Zadovoljni smo reakcijom ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića, koji je bio gost na jednom od naših odbora, gdje smo pokrenuli pitanje poboljšanja zdravstvene zaštite penzionera, i u realizaciji tih zaključaka Fond zdravstvenog osiguranja je određene lijekove prebacio na `A` i `B` listu”, rekao je Trifunović.

On je podsjetio da je donesen i Zakon o apotekarskoj djelatnosti, prema kojem javne zdravstvene ustanove bolnice i domovi zdravlja mogu osnovati apoteke koje će određivati realnu maržu na te lijekove.

Trifunović očekuje da se do kraja godine riješi problem plaćanja poreza i doprinosa na isplate koje vrši Udruženje penzionera kao neprofitna organizacija, te izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija već pripremilo te izmjene.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar kaže da se, osim socijalno-materijalnog položaja penzionera danas raspravlja o izvještajima o radu i poslovanju, te finansijsko-materijalnom položaja Udruženja za prošlu godinu, te programskim aktivnostima u tekućoj.

Predsjednik Nadzornog odbora Jovo Kosmajac ukazao je na dobru saradnju lokalnih udruženja penzionera sa republičkim, te na dobro uspostavljenim odnosima sa institucijama na nivou Republike Srpske.

SRNA

Exit mobile version