22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

AKTUELNI ČAS U ZNAKU INFRASTRUKTURNIH PITANJA (video)

Najnovije vijesti

Odgovarajući na odbornička pitanja na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju, gradonačelnik Milenko Đaković istakao je da je Grad Prijedor kod Vlade RS i Agencije za vode podnio zahtjev za uređenje korita rijeka Sane i Miloševice. Ti projekti su, prema njegovim informacijama, u vrijednosti od 40 miliona KM, što na sve zahtjeve, do ovih poplava, nije bilo urađeno.

Kako je rekao gradonačelnik, u gradskim planovima je i uređenje šetališta i postavljanje javne rasvjete pored rijeke Sane. – Takođe je urađen projekat analize stanja javne rasvjete u gradu i namjera je da se kompletna rasvjeta zamijeni LED rasvjetom, tako da bi se, uštedama električne energije, mogla dalje razvijati javna rasvjeta na ruralnim područjima i u ostalim dijelovima grada – rekao je gradonačelnik Đaković. 

Jedno od odborničkih pitanja odnosilo se na početak izgradnje trotoara pored magistralnog puta u Rasavcima i Omarskoj. – Magistralni putevi su u nadležnosti Republičke direkcije za puteve, sa njima smo obavili razgovore i obećano nam je da će, u toku ove godine, biti urađeni trotoari u Rasavcima i Omarskoj. Isto pitanje ćemo pokrenuti u vezi sa zaobilaznicom, jer još uvijek nije pouzdano da li će se graditi auto-put – odgovorio je gradonačelnik. 

U narednom periodu biće razmotreno postavljanje autobuskog stajališta na banjalučkoj cesti kod „Javora“, jer je u pitanju neobilježena lokacija na kojoj izlazi veliki broj putnika, ali se prvo moraju definisati pravni odnosi oko tog dijela zemljišta. Tokom aktuelnog časa, odbornici su se dotakli pitanja bezbjednosti gradskog mosta, na šta je gradonačelnik odgovorio da profesionalni timovi prate stanje, te da nema naznaka da je njegova bezbjednost ugrožena.

Kada je u pitanju održavanje makadamskih puteva, Đaković je rekao da se ove godine ranije krenulo sa ovim poslom, jer se godinu i po dana nije radilo na tome, zbog problema sa tenderima. Nakon stabilizacije vremena, nastavlja se ovaj dio posla i u ostalim mjesnim zajednicama, kao i na jesen.

On je napomenuo da je izgradnja kružnog toka na ulazu u grad takođe u nadležnosti Republičke direkcije za puteve, te da je i tu zapelo u tenderskoj proceduri. Po njegovim informacijama, nedavno je završena i ta procedura, nakon sporenja potencijalnih izvođača, i vrlo brzo se očekuje ulazak u rješavanje izgradnje kružnog toka, koja je najavljena prošle godine.

M. Šodić