Virusom korona zaraženo je oko 40 miliona ljudi u svijetu, a Republika Srpska bilježi rekordnih 437 оsоba kod kojih je, u pоsljеdnjа 24 čаsа, potvrđen nоvi virus kоrоnа. U Prijedoru je takođe primjetan porast broja oboljelih pa je Kovid-19 danas pоtvrđеn kоd dvadeset osoba. Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, rekla je da je porast oboljelih rezultat povećanog okupljanja u zatvorenim prostorijama, odnosno organizovanje svadbi, rođendana i drugih proslava. Simptomi korona virusa slični su sezonskom gripu: praćeni su povišenom temperaturom i bolovima u mišićima, ali stručnjaci ističu da svaka povišena temperatura ne znači i zarazu novim virusom. Pacijent sa temperaturom svakako bi trebalo da se konsultuje sa svojim porodičnim ljekarom. Podsjetimo, ambulanta za pregled pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije odnedavno radi na novoj lokaciji, u Orlovači. Iz Higijensko-epidemiološke službe apeluju na građane koji su pozitivni na virus korona, da prijavljuju kontakte, kako ne bi došlo do širenja virusa.

– Za razliku od samog početka epidemije u martu i aprilu, u Higijensko-epidemiološkoj službi sad imamo problem da građani ne prijavljuju kontakte. Ne prijavljuju se prvi ukućani, pa kad saznamo, mi ih zovemo, a onda se potvrdi da jesu bili u kontaktu. Eventualno nakon tri do četiri dana, kad se razviju simptomi, građani nas nazovu i kažu da su bili u kontaktu s pozitivnom osobom – rekla je Milica Oktović.

Na području Prijedora ukupno je 78 osoba oboljelo od virusa korona. Što se tiče vakcinacije protiv sezonskog gripa, ona još uvijek nije počela, a kada Dom zdravlja dobije vakcine od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, o tome će obavijestiti građane putem medija.

D. S.