27.8 C
Prijedor

(VIDEO) BAGREM CVIJETAO KAD MU VRIJEME NIJE I DONIO PROBLEME PČELARIMA

Ovogodišnja rana bagremova paša donijela je probleme pčelarima, jer je većina pčelinjih zajednica u vrijeme cvijetanja bila nedovoljno razvijena. Smjena vrućih i sunčanih dana, a potom kiše i nižih temperatura dovela je do toga da bi bagremova paša mogla potpuno da podbaci.

Bagremov med uglavnom voli većina stanovništva, a topao februar i mart, potom april doveli su do preranog cvijetanja bagrema. Ubrzana vegetacija biljaka izmamila je pčele iz košnica, a ni pčele nisu dostigle potrebnu snagu za preranu pašu. Pčelari ističu da im ovo sve stvara dodatne probleme. S druge strane žele i svojim kupcima ponuditi kvalitetan med. Građani kupuju med, ali kako kažu samo na provjerenim mjestima.

Naši sugrađani kažu da kupuju med, ali da ga uglavnom konzumiraju kad su prehlađeni. Med uvijek nabavljaju kod poznatih I provjerenih proizviđača, jer je tržište kako navode preplavljeno falsifikovanim medom.

Predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ Prijedor Đuro Kunić navodi da su februar i mart bili jako topli iznad prosjeka i pčela je rano krenula u razvoj. April je takođe bio topao, ali i kišovit, pa stoga pčele nisu mogle raditi kako treba.

„Bagrem nam je ove godine rekao bih gotovo 25, 26 dana prije krenuo sa cvatom. Samim tim je i prošao u većem dijelu,  u toj hladnoći, kiši. Negdje zavisi sad od mjesta, lokacije pčelinjaka , nadmorske visine i krajnji rezultat prinosa bagrema je po mojoj procjeni  i mojim informacijama svega oko 20 do 30 posto onoga što bi on inače mogao da da“, navodi Kunić.

 Pčelari su imali problem i sa rojenjem pčela, jer bagrem nije dao svoje, a samim tim je ugrožena i naredna paša.

„Sad slijedi  sezona lipe  kreće , kesten i tako dalje i sve zavisi od područja gdje ga ima. Pojedine kolege su nešto i vrcale tog bagremovog, odnosno cvijetnog meda, prinosu su bili mali 5 do 7 kilograma po društvu. Nadamo se da će nas lipa, kesten, kupina i ovo sad što slijedi da će to  popraviti sezonu za još nekih 20-tak posto od inače prosječnog prihoda „, smatra Đuro Kunić.

Optimalan prinos meda je oko 20 kg meda po društvu i ukoliko ga imaju u tolikim količinama pčelari smatraju da je godina bila dobra.Prošlu sezonu svi pamte po totalnom podbačaju ove paše za sve stacionarne pčelare, jer zbog loših vremenskih uslova bagrem nije medio. Kilogram domaćeg meda na prijedorskoj pijaci košđta 20 KM.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE