U Prijedoru je sinoć održana sjednica Predsjedništva gradske Boračke organizacije, na kojoj je usvojen operativni plan rada za 2020. godinu, a razgovarano je i o obilježavanju 14. februara – Dana boraca Republike Srpske. Zoran Predojević, predsjednik ove organizacije, rekao je da operativni plan podrazumijeva niz mjera i aktivnosti, s ciljem unapređenja statusa demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalihcivila, ali i Boračke organizacije Republike Srpske.

– Status BORS-a se mora definisati. Zato tražimo potpunu depolitizaciju ove organizacije, kako na republičkom, tako i na lokalnom niovu. I u narednom periodu nastavljamo da organizujemo sjednice izbornih jedinica po mjesnim boračkim organizacijama, kako bi naše članove na svim područjima informisali o svim aktivnostima i zaključcima Boračke organizacije Prijedor. Tako smo radili u prethodom periodu i mnogo samo dobili na kvalitetu u radu BO Prijedor – rekao je Predojević.

On je dodao da će gradska Boračka organizacija dio aktivnosti usmjeriti ka mladim naraštajima, zato će i organizovati istorijski čas povodom 14. februara – Dana boraca RS. – Moramo pričati djeci šta se na ovim prostorima desilo krajem osamdesetih i početkom devedestih i kako je stvorena Republika Srpska, jer vidite da svi prisvajaju zasluge za to, a za stvaranje Srpske je 23.000 mladih života otišlo u nepovrat – rekao je on. Pored ovoga, članovi Predsjedništva Boračke organizacije Prijedor smatraju da se obilježavaju značajnih datuma mora pristupiti organizovanije i masovnije.

Predojević je dodao da je Komisija za određivanje i promjenu naziva ulica i trgova na području grada Prijedora prihvatila sva četiri prijedloga Boračke organizacije, te vjeruje da će ih prihvatiti i gradska Skupština. – Trg kod centralnog spomen-kompleksa nosiće naziv Trg boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, Trg 9. januara biće naziv trga kod kružnog toka kod bivše Jugobanke, dok će ulica kod boračkih zgrada u naselju Pećani biti nazvana Ulica 30. maja, a Ulica 18. oktobra biće u naselju Kokin grad – pojasnio je Predojević.

On je dodao da bi tokom iduće godine trebalo da bude završena monografija Boračke organizacije grada Prijedora u kojoj će biti dokumentovan ratni put dvije slavne prijedorske ratne brigade – 43. motorizovane i 5. pješadijske kozarske, kao i jedinica MUP-a Republike Srpske.  Predsjedništvo je upoznao i o usvajanju budžeta grada Prijedora za 2020. godinu, iz kojeg je za finansiranje Boračke organizacije izdvojeno 105.000 KM, te da je amandmanom SDS-a uvedena nova budžetska stavka od 50.000 KM za liječenje pripadnika boračke populacije.

M.Šodić

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiOTVORENA “PRIJEDORSKA ZIMA”