Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u Prijedoru će u nedjelju 19. januara, biti održana Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst, poručeno je danas na sjednici Organizacionog odbora.

Centralna proslava započeće u 9.00 časova Svetom liturgijom u Hramu Svete Trojice. Nakon liturgije, u 11.00 časova, ispred Hrama krenuće Bogojavljenska litija ulicama Prijedora ka Gradskom mostu, gdje će biti obavljeno vodoosvećenje sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Sanu i plivanje za krst. – Zamolio bih sve učesnike da u najljepšem redu i miru učestvuju u litiji, da ne odlaze odmah kod Gradskog mosta, da bi nam litija bila što svečanija. Ovo je sedma godina kako proslavljamo Bogojavljenje i time trebamo pokazati dostojanstvo, vjeru i ljubav prema Bogu i Časnom krstu za koji se pliva – rekao je protojerej stavrofor, Mladen Majkić.

Iz Organizacionog odbora poručuju da prijavljivanje kandidata traje do 18. januara do 17.00 časova, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem broja telefona 065/397-684 ili Fejsbuk profila. – I ove godine očekujemo oko 50 prijavljenih plivača. Svi koji se prijave, uoči Bogojavljenja će doći u Hram Svete Trojice na večernju molitvu i tada će potpisati saglasnost da u vodu ulaze na sopstvenu odgovornost. Imamo već prijavljene dvije žene, majku i kćerku, djevojka koja je prošle godine plivala sa nama je trudna, ona neće ove godine plivati, u principu to je naša ustaljena ekipa – rekao je Igor Suvajac iz Organizacionog odbora.

Gradonačelnik, Milenko Đaković pozvao građane Prijedora, vjernike i sve ljude dobre volje da učestvuju u Bogojavljenskoj litiji i prisustvuju takmičenju plivača. – Svim plivačima želim dobro zdravlje i da isplivaju na radost svih građana koji ovaj događaj isprate u velikom broju. Ovom prilikom pozivam sve građane da nam se pridruže ispred Hrama Svete Trojice, od 11.00 časova, odakle će krenuti Bogojavljenska litija – dodao je Đaković.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava.

M.Šodić

PrethodniOBAVJEŠTENJE – VODOVOD a.d. Prijedor
SlijedećiŠUMSKO GAZDINSTVO OŠTETILI ZA OKO 87 500 MARAKA