Borko Stojić penzionisani stolar iz Čirkin Polja,  zanat je izučio  krajem pedesetih godina prošlog vijeka u Zagrebu, a usavršio ga petnaestak godina kasnije u Njemačkoj, gdje je obavljao poslove izrade unikatnih predmeta, uglavnom namještaja.

Specijalni ženski ormari za šminkanje i muški za ostavljanje pića, samo su dio  unikatnih proizvoda koje je Borko izradio. Rađeni su po šablonu namještaja iz sedamnaestog vijeka koji su se proizvodili najviše u Engleskoj. Sve je to, kaže, naučio u Njemačkoj gdje se i dodatno školovao i dobio certifikat da može obučavati mlade majstore.

Iako je već deset godina u zasluženoj penziji, Borko ne miruje. Ljubav prema obradi drveta kod njega je i danas velika toliko da iz njegovih ruku još uvijek izlaze unikati, rađeni bez i jednog eksera, a koje ne prodaje, već izrađuje za svoje kćerke.

Pored zanimljivih ormara za šminkanje i skladištenje pića, oni koji posjete Borkovu izložbu mogu vidjeti i razne stoliće, komode, bračne krevete, pa čak i šahovske table. Rađeno sve od punog drveta, a neki predmeti čak i od drveta koje je Borko u mladosti i sadio.

Njegovo stolarsko umijeće mogu da pogledaju i građani na izložbi koju je postavio u svojoj porodičnoj kući.

P.Š.

PrethodniĐAKOVIĆ I PILIČIĆ O POLOŽAJU HRVATA U PRIJEDORU (video)
SlijedećiVEĆINA BRAKOVA RASPADA SE ZBOG PREVELIKIH OČEKIVANJA (video)