Umjesto dosadašnjih 17 ili 18 KM, za vreću brašna u Srpskoj sada je potrebno izdvojiti oko 20 KM, što znači da je ova namirnica skuplja za oko 15 odsto. Mlinari poskupljenje pravdaju porastom cijena pšenice u zemljama regiona, odakle uglavnom nabavljaju ovu žitaricu.

– Sada je ta cijena oko 400 maraka po toni, a mlinari moraju automatski dići cijene svojih proizvoda. To nismo uradili odmah, jer smo imali zalihe iz prethodnog perioda. Postepeno ćemo dizati cijenu i mogu da pretpostavim da će naši proizvodi biti skuplji za oko 15 odsto. Cijene žitarica će i dalje rasti i kada bismo to gledali, brašno bi trebalo biti skuplje za oko 30 odsto – uvjerava Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS.

S druge strane, u Udruženju građana “DON” smatraju da su ova poskupljenja neopravdana, pogotovo jer plate i penzije nisu rasle.

– Ova “tiha” poskupljenja prave velike probleme. Ako je došlo do poskupljenja brašna i ulja, u narednom periodu će vjerovatno doći do poskupljenja drugih namirnica. Penzije i plate nisu rasle, imamo problema i sa pandemijom, tako da mislim da ovo nije dobar potez mlinara – smatra Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Njeno mišljenje dijele i građani. Kažu, mnogi ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, pa poskupljenje osnovnih životnih namirnica ocjenjuju kao izuzetno loš potez. Osim za brašno, građani će više novca morati izdvojiti i za ulje, koje je skuplje za 10 odsto.

B. D.