BREZIČANI PROSLAVLJAJU KRSNU SLAVU Svetu Velikomučenicu Marinu (video)

U miru i hrišćanskoj slozi, mještani Brezičana danas obilježavanju svoju krsnu slavu, Svetu Velikomučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija. Kao i prethodnih godina, služena je Sveta liturgija, a vrijedne domaćice pripremile su trpezu ljubavi za sve mještane Upriličen je i nastup vokalnih grupa.

-Svake godine, sve više mještana Brezičana i okolnih sela se okupi na ovom mjestu da zajedno dočekamo našu krsnu slavu. To je ono što nas raduje. Moramo da budemo složni, da se što više okupljamo, da jedni druge više posjećujemo i da se međusobno pomažemo. Da u svemu pronađemo ono što je najvažnije, a to je ljubav, vjera i nada da će nas biti više – rekao je jerej Boris Narić.

Svetkovanje o Ognjenoj Mariji počelo je u subotu, Međunarodnim festivalom tamburaških orkestara i vina, koje je održano u čast nedavno preminulog osnivača tamburaškog orkestra Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“, Novaka Savanovića. Bila je to noć za pamćenje, lijepa muzika i najbolje vino, baš onako kako je to Novak volio.

Svirali su njegovi prijatelji iz KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana, Banjalučkog tamburaškog orkestra, Tamburaškog orkestra SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ iz Prijedora, Dubički tamburaši, Tamburaškog orkestra „Batini Bećari“ iz Rumunije, Tamburaškog centra „Tamburatorijum“ iz Srbije, te tamburaških sastava „Bećaruše“ i „Belina benda“ iz Hrvatske. Neki od njih su se pohvalili da i danas sviraju na tamburicama koje im je Novak napravio.

– Imamo veliku želju i volju da ovaj festival preraste u tradiciju. U čast našem prijatelju koji je pokrenuo tamburaški orkestar u Brezičanima, Novaku Savanoviću. Sviramo na njegovim instrumentima i on će zauvijek da živi u našim srcima i našoj muzici – rekao je šef Tamburaškog orkestra KUD-a „Milan Egić“, Zoran Vukić.

Svečanosti su nastavljene u nedjelju, Školom tamburice koja je održana u OŠ „Jovan Cvijić“, te defileom folkloraša koji su nastupali na Festivalu folklora, pod nazivom „Da služimo Božu leturđiju“ kod Hrama u Brezičanima. Pred publikom nastupili su domaćini KUD „Milan Egić“, te članovi KUD-a „Dukati“ iz Gradiške, KUD-a „Ćirilo i Metodije“ iz Busija iz Srbije i KUD-a „Plavi Delija“ iz Rumunije.

– Naše društvo iz godine u godinu širi prijateljstva, kako gostujemo kod naših prijatelja u RS i šire, tako i oni dođu kod nas za našu krsnu slavu. Zaista se trudimo da Svetkovanje o Ognjenoj Mariji obogatimo novim sadržajima. Mnogo je tu rada i truda uloženo, pomognu nam i naši prijatelji. Cilj nam je da ova manifestacija traje još mnogo godina – rekao je predsjednik KUD-a „Milan Egić“, Dragan Savanović.

Organizatori trodnevnog Svetkovanja o Ognjenoj Mariji su Crkvena opština Marini i KUD „Milan Egić“ iz Brezičana. Manifestacija je dio „Prijedorskog kulturnog ljeta“.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!