Pred budućim srednjoškolcima su nova i atraktivna zanimanja, te stipendije u iznosu od po sto maraka mjesečno za deficitarne struke poput pekara i bravara zavarivača. Svaka od 19 srednjih škola od Prnjavora, preko Srpca do Prijedora kao centra regije, kreirala je i svoj plan upisa. Osim potreba privrede, po riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor,  pratilo se i stanje na Zavodu za zapošljavanje RS.  Sva odjeljenja imaju 24 učenika, a neka od njih su i kombinovana kako bi se za određenu struku školovao upravo onoliki broj učenika koji su potrebni tržištu rada.

– Srednjoškolski  centar  imaće tri odjeljenja u struci zdravstva, ali će ponuditi i kombinovano odjeljenje hemijskih i grafičkih tehničara kojih do sada nismo imali,  a tu je i arhitektonski tehničar. Pekar je deficitarno zanimanje tako da će odlukom Vlade  RS učenici koji upišu to zanimanje ili zanimanje bravar zavarivač u Mašinskoj školi imati stipendiju i plaćene troškove prevoza – kaže Soviljeva i dodaje da  Elektrotehnička škola nudi  novo zanimanje, tehničar multimedija, a  Gimanzija odjeljenje računarsko- informatički smjera.

U  Ugostiteljsko- ekonomskoj školi svršeni osnovci mogu birati dva potpuno nova zanimanja, kulinarski tehničar i tehničar poslovne informatike. Ovo drugo zanimanje biće kombinovano s bankarskim tehničarom. U Centru „Sunce“ biće upisana tri  mini odjeljenja, a u srednjoj Muzičkoj školi u Prijedoru  jedno.  Uz poštovanje svih mjera  Instituta za javno zdravstvo RS učenici će se moći lično upisati u željenu školu. Detaljne  informacije o upisu učenici mogu dobiti i preko aplikacije  Vodič za zanimanje.  U junskom roku, 15., 16. i 17. juna prednost i pravo da biraju željeno zanimanje imaće učenici završnih razreda osnovnih škola sa preko 60 bodova. Drugi krug junskog upisnog roka planiran je za 22. juni i to za sve učenike, one koji planiraju upis u neko od zanatskih zanimanja, do četvorogodišnjeg školovanja. Julski upisni rok planiran je 5., 6. i 7. juli , a 17. jula , u drugom krugu , biće popunjena preostala mjesta.

M.Z.

PrethodniSUTRA POSEBNA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA (video)
SlijedećiRODITELJI OSLOBOĐENI PARTICIPACIJE ZA JUN