Danijel Drljača prvi je doplivao do Časnog krsta na sedmom Bogojavljenskom plivanju u rijeci Sani u Prijedoru. Ovo mu je šesti put da pobjeđuje u trci za Časni krst. Njemu je i zlatnik, kao nagradu za prvo mjesto, uručio gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

-Najbitnije je to da smo svi uspijeli preplivati Sanu, bez ikakvih posljedica. U ime svih plivača, ovaj Časni krst i zlatnik, poklanjamo šestogodišnjem Kristijanu Bobiću, sinu našeg drugara plivača Bobana, kojem je nedavno ustanovljena leukemija. Njegov tata je naš dugogodišnji drugar, danas nije sa nama, već je sa svojim sinom, koji je trenutno na liječenju. U znak podrške, ova nagrada ide njegovom sinu – poručio je Drljača.

Ove godine, na Bogojavljenje, za Časni krst plivalo je 45 plivača, kojima je ljubav prema Bogu i pravoslavnoj tradiciji bila jača od hladnih talasa rijeke. Među njima su bile i dvije dame, majka i kćerka, Milena i Nevena Rončević. – Mi smo tu zato što su nam zdravlje i Bog omogućili da plivamo na Bogojavljenje. Prenosimo naše najiskrenije i najveće želje prema crkvi, prema Bogu, prema svim ljudima dobre volje. Bog se javi – rekla je Milena.

– Osjećaj je stvarno veličanstven i to se ne može riječima opisati. Ja bih samo dodala da svi koji dođu na ovu rijeku, jer danas sve rijeke predstavljaju rijeku Jordan i daju nam moć, zdravlje, mir, spasenje… Da priđu toj rijeci, da se umiju i pokvase ruke, jer je to predivan osjećaj zaista – dodala je Nevena.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao je da grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, te da godinama zajednički organizuje bogojavljenske svečanosti sa Crkvenom opštinom Prijedor. – Čestitam svim učesnicima plivanja. Još jedna duhovna manifestacija, koja je okupila veliki broj građana je završena u najboljem redu. Bog se javi – rekao je Đaković.

Protojerej stavrofor, Mladen Majkić izjavio je da na ovaj način pokazujemo dostojanstvo i miroljubivost naše svete vjere hrišćanske i šaljemo poruku mira, ljubavi i dobra svim ljudima sa kojima živimo. – Neka je srećan i blagosloven ovaj dan, kada smo imali priliku da osvetimo vodu, kada smo ispratili liturgijsko slavlje u Hramu Svete Trojice, a isto nastavili na rijeci Sani, kada su najhrabriji uspjeli da uđu u vodu i plivaju za Časni krst. To je ljubav prema Gospodu koji se krstio u rijeci Jordan, a blagoslov plivačima čija je žrtva bila najveća – dodao je Majkić.

Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, služena je Sveta liturgija u Hramu Svete Trojice. Nakon litugrije, ispred Hrama krenula je Bogojavljenska litija ulicama Prijedora ka Gradskom mostu, gdje je obavljeno vodoosvećenje sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Sanu i plivanje za krst.

Ovogodišnja masovna litija nosila je poruku podrške pravoslavnom narodu i svetinjama u Crnoj Gori, a ovaj događaj ispratio je veliki broj građana Prijedora.

M.Šodić

Prethodni„RUDAR PRIJEDOR“ KRENUO SA PRIPREMAMA (video)
SlijedećiODRŽAN KAMP ZA DJECU I MLADE OBOLJELE OD DIJABETESA (video)