Pjesnik Boro Kapetanović obilježava 45 godina književnog rada. Tim povodom, družio se sa Prijedorčanima na književnoj večeri u Gradskoj čitaonici i promovisao svoju novu knjigu „Gurabija vojske čimbur“. Nije lako dočekati 67 godina života i 45 godina književnog rada, kaže Boro i dodaje da treba imati malo sreće i malo pameti.

– U ovim godinama čovjeku je malo stvari ružičasto. Uglavnom sve postaje navika, čovjek kada dođe u ovo vrijeme ne mijenjaju mu se ni čarape, ali eto mora… Prije 10 godina sam bio u Prijedoru i obilježio 35 godina književnog rada, a u međuvremenu ovaj čiko je ušao u čitanke i u lektiru, a čiko je i ostario 10 godina – priča on.

Mišljenja je da književnost sama po sebi ne može čovjeka spasiti od vješanja, ne može mu napraviti kuću, ne može ga oženiti, ali može mu oplemeniti dušu i garantovati duhovnu sigurnost u životu. – To su tužni i veseli jubileji. Poslije toliko godina kad pogledaš unazad kažeš sebi da moraš privoditi kraju svoj rad. Da je ovo kraj, mislim 45 godina, sine još godina, dvije, pet, sve je manje Božića. To je tužno. Međutim, kada pogledaš koliko je to pređenog puta, onda je čovjek veseo, pa kaže, ja sam sve ovo prošao, sve ovo blato, sve sam ja to pregazio – kaže Boro.

U razgovoru smo se dotakli i položaja književnosti danas, za koju Boro kaže da je čemerna. –  Vi nemate dobrog romana od 1966. godine, od ”Derviša i smrti” i nisam zadovoljan time, ali to ne znači da ljudi ne treba da pišu. Poezija je malo žešća nego proza koja mi je sva ista i u svemu što čitam ne nalazim neko zadovoljstvo, sreća pa imamo klasike – zaključuje Boro. Dodaje da su u njegovoj novoj knjizi „Gurabija vojske čimbur“ smještani mali zapisi o životu, da ima tiraž od 200 primjeraka i da je više za prijatelje i za promocije.

Književno veče je vodila pjesnikinja Dragana Kragulj, Borina dugogodišnja prijateljica. – Boro i ja se znamo iz rane mladosti, kada smo svoje pjesme zajedno objavljivali u omladinskim časopisima. On je izuzetno značajan pjesnik na mapi srpske poezije, koji je sticajem okolnosti nedovoljno proučavan, zato što nemamo književnu kritiku koja se više bavi savremenom poezijom – kaže Kraguljeva.

Književno veče održano je u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”. Mara Ećim, direktor biblioteke izrazila je zadovoljstvo što je Boro Kapetanović bio njihov gost. Za ovih 45 godina književnog rada dobio brojna priznanja, a njegova poezija uvrštena je u brojne antologije.

Pored Prijedora, književne večeri pod nazivom “Uvijek boli kad se voli”, Kapetanović je organizovao u Loparama i Srpcu, a želja mu je da se druži i sa Banjalučanima.

M.Šodić

PrethodniSVE VIŠE ZAINTERESOVANIH MALIŠANA ZA TRADICIONALNO-OBRAZOVNI CENTAR
SlijedećiPU PRIJEDOR: MAROKANAC UKRAO AUTO U PRIJEDORU