Cijene goriva, nakon pada i stagnacije u prošloj godini, krenule su uzlaznom putanjom. Opravdanje za poskupljenje, kažu distributeri, jeste rast cijene barela na svjetskim tržištima, a to znači da tendencija rasta i dalje postoji, te da bi nas litar goriva mogao uskoro koštati i dvije marke.

Ako biste sad otišli na neku od benzinskih pumpi u Prijedoru, litar benzina koštao bi oko 1.85 KM, dizela 1.83 KM, a litar auto-plina 1.10 KM. Na nekim pumpama u BiH cijena je već prešla 2.00 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima rekli su nam je da je u posljednjih nekoliko dana na pumpama u Srpskoj cijena goriva porasla u prosjeku za pet feninga, što je u skladu sa povećanjem nabavnih cijena u prosjeku za sedam feninga.

– Ovo je najviši nivo cijene nafte u godinu dana. Zato sadašnji rast cijena na neki način možemo posmatrati i kao stabilizaciju ekonomskih prilika i tržišta. Bez obzira na restrikcije koje su prisutne u EU, a tiču se pandemije, velike ekonomije žele da podstaknu privredni rast i na takav način vrate makroekonomske parametre u stanje prije pandemije – saopšteno je iz ove grupacije.

U udruženjima za zaštitu potrošača, s druge strane, smatraju da su ova poskupljenja neopravdana. Pitaju distributere, gdje su nestale zalihe koje bi trebalo da spriječe ovakve nagle skokove cijena.

– Kod nas je izgleda tako da sve što rafinerija dnevno obradi, da se to za dan i proda, pa onda sutradan brodovi moraju namjenski samo za BiH i našu rafineriju da isporučuju naftu. Šalu na stranu, ali situacija u kojoj se nalazimo je vrlo čudna. Kad je na svjetskim berzama cijena barela padala, kod nas su cijene goriva padale tek idući mjesec. I to se pravdalo zalihama. Danas kao da tih zaliha više nema i na pumpama vidimo da je cijena goriva otišla gore – rekla je Murisa Marić, izvrši direktor Udruženja građana “DON”.

Svi smo mislili da je prošla godina bila teška, ali sve su naznake da će takva biti i ova, kaže Marićeva. Dodaje da bi zato država trebala da stane iza građana i da spriječi divljanje cijena.

– Ako se ovako nastavi, imaćemo dodatno iseljavanje stanovištva. Jer ono nije stalo zbog pandemije. Ljudi će odavde da odlaze glavom bez obzira, jer nema više uslova za život. To je poražavajuće,  a cijene nafte utiču i na cijene ostalih proizvoda i usluga – navela je Marićeva.

Struktura cijena je sljedeća. U jednoj litri goriva imamo akcizu od 0.30 KM, taksu za puteve 0.15 KM, taksa za auto-puteve 0.25 KM i PDV od 17%. To je nešto preko 1.00 KM, dok ostalo otpada na nabavnu cijenu i maržu. Marža, kažu pumpadžije, ne učestvuje značajno u cijeni, dok nabavna cijena zavisi od rafinerija iz kojih se gorivo nabavlja.

U svakom slučaju, dalji rast cijena je izvjestan.  A vozači u šali kažu da je njima cijena ista, jer ionako sipaju za 20 maraka.

Z. J.