Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik pojasnio je da proglašenje vanrednog stanja nije nikakav pokušaj nacionalizacije, niti atak na slobodu ljudi, te da nema nikakav drugi cilj osim da institucije budu efikasnije i brže u donošenju mjera čiji je cilj borba sa virusom korona i zaštita stanovništva i privrede.

Dodik je istakao da je od početka pojave virusa korona bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja jer insittucije trebaju donositi brze odluke koje tretiraju trenutnu situaciju.

“Neće se mijenjati vlasnička struktura, niti će biti blokada. Vanredno stanje će omogućiti čak da otvorimo neke prodavnice kao što su, na primjer, prodavnice bijela tehnika. Ide se na brzu regulaciju, a ne da pritišćemo ljude. Ovo ima samo namjeru da se dodatno zaštitimo”, rekao je Dodik.

On je dodao da će morati da se pooštri kaznena politika za one koji ne poštuju naređenja zdrvastvenih vlasti.

“S druge strane da bismo prolongirali plaćanje poreza moramo da promijenimo zakon, da bismo promijenili zakon moramo sazvati sjednicu Narodne skupštine, a onda za dva dana se desi da morate promijeniti sljedeći zakon. Sve mjere koje budemo donosili tokom vanrednog stanja moraće biti potvrđene u Narodnoj skupštini”, naglasio je Dodik.

On je rekao za ATV da je u početku bila procjena da će kriza u vezi sa virusom korona biti završena do kraja marta.

“Sada najoptimisitčnije procjene govore da se ovo neće završiti do kraja aprila i da bismo tek u maju mogli imati efekte smirivanja. Zato moramo donositi mjere jer je mnogo izazova pred nama. Putem vanrednog stanja moraćemo da regulišemo transport i obezbijedimo bržu regulaciju tržišta. Potrebno je pooštriti mjere koje se tiču socijalne distance jer se to pokazalo kao najbolja mjera u Srpskoj. Najavažnija je disciplina stanovništva, jer se virus ne prenosi sam, nego dodirom ljudi”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma specifična situacija.

“Ovo je prvi put da Republika Srpska uvodi vanredno stanje, ali ovo nije ratno stanje niti bilo ko nešto traži od građana”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ulazi u epicentar krize, a to su naredne dvije do četiri sedmice.

“Moramo da štitimo radna mjesta. Prvo štitimo radna mjesta, a onda ćemo štiti i preduzeća koja su zadržala radnike. Samo na taj način ćemo moći razgovarati i smatram da su ljudi u poslovnom sektoru svjesni toga”, istakao je Dodik.

Govoreći o efektima krize na republički budžet, Dodik je istakao da su direktni porezi smanjeni samo u posljednjoj sedmici za 50 odsto.

“Moguć je pad BDP-a za pet odsto što znači da ćemo sigurno ući u recesiju. Mi to planiramo”, rekao je Dodik.

SRNA

PrethodniPROGLAŠENO VANREDNO STANJE
SlijedećiNOVE NADLEŽNOSTI PREDSJEDNIKA ZA VRIJEME VANREDNOG STANJA