Čopor pasa lutalica u Gornjim Orlovcima zadavio je 13 janjadi i dvije ovce na imanju porodice Kecman. Po riječima Mirka Kecmana, vlasnika stada, desilo se to u po bijela dana.

– Sinovac i ja pošli smo obići ovce koje su bile u ograđenoj njivi nedaleko od kuće. Zatekli smo stravičan prizor. Čopor od desetak pasa trgao je već zadavljene janjce i ovce. Satjerali su ih u ćošak i davili redom. Da nekim slučajem nismo došli, sve bi ih podavili. Šteta je velika, a strah nas je da se tako nešto ne bi ponovilo – rekao je Mirko dodajući da, već duže vrijeme, u njivama i šumama  izvan naselja, boravi čopor pasa. Često, kaže, mijenjaju lokacije pa ih je teško pronaći.

Problem pasa lutalica izvan gradskog područja nije od juče. Svojevremeno, lovci su organizovali akcije odstrela, ali sad po Zakonu o zaštiti životinja posao humanog uklanjanja vrši Higijeničarska služba u sastavu Komunalnog preduzeća. Po riječima rukovodioca ove službe Zorana Bulića, problemi sa psima lutalicama u seoskim područjima su česta pojava.

– Nanose štetu domaćinstvima, a vrlo ih je teško pronaći, jer nakon što napadnu stoku i živinu, udalje se u nepoznatom pravcu. Osim toga, naša služba raspolaže puškom za uspavljivanje i kad pogodimo psa, teško je pronaći i vratiti strelicu koja se koristi kasnije i koje su vrlo skupe – kaže Bulić.

Dodaje da se o problemu čopora pasa, koji su u prirodi podivljali, razgovaralo i sa policijom i lovcima te da pokušavaju naći rješenje, jer odstreli pasa lutalica kao što se to radilo nekada, više se ne mogu vršiti, a samo akcijom lovaca oni se mogu ukloniti.

– Shvatamo zahtjeve udruženja za zaštitu životinja, ali mi imamo i pritisak od strane građana koji strahuju ne samo za bezbjednost stoke nego i vlastitu bezbjednost. To više nisu kućni ljubimci već podivljale životinje koje tragaju za hranom. Udruženi u čopore, napadaju sve, tako da ovaj problem treba riješiti na način da se ne prekrši zakon, a opet da se zaštite domaćinstva od njihovih nasrtaja i šteta koje prouzrokuju – kaže Bulić. 

P. Š.

PrethodniMINISTAR ŠERANIĆ POTVRDIO DA JE NA KORONU POZITIVNO JOŠ 16 OSOBA
SlijedećiPOČETAK PROJEKATA PODRŠKE METALOPRIVREDI

1 COMMENT