Centar za socijalni rad Prijedor danas je organizovao završnu konferenciju u okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje braka. Sumirane su sve aktivnosti koje su realizovali ove sedmice, kojima je cilj bio motivacija i osnaživanje parova za predanost u braku, te izgradnja i očuvanje kvalitetnog bračnog odnosa.

Dragana Savić-Pešević, socijalni radnik, smatra da su uspjeli u namjeri da promovišu brak i bračne vrijednosti svim kategorijama naših građana. A poruka je da je život u dvoje mnogo lakši. – Svi oni građani koji su učestvovali u ovoj kampanji, kao konzumenti onih sadržaja koje smo mi prenosili, bili su stava da je zaista potrebno raditi na ličnom rastu i razvoju. Ulazeći u škole i analizirajući nastavne sadržaje, dobili smo podatak da je malo onih sadržaja koji daju odgovore na pitanja kako živjeti u životu, kako živjeti u braku, kakve odnose imati sa drugim ljudima i na koji način se organizovati, kako bi svi ti odnosi bili funkcionalni – pojašnjava Savić-Pešević.

S druge strane, praksa pokazuje da je danas jedan od velikih uzroka bračnih kriza i nedostatak kvalitetnog vremena koje supružnici provode jedno s drugim. Zora Marjanović, psiholog u Centru za socijalni rad bračnim parovima, savjetuje da pokušaju da pronađu više vremena za sebe, da razgovaraju ne samo o brigama, već i o idejama i radosnim stvarima.

-To smo i kroz predavanje bračnim parovima pokušali da objasnimo. Recimo i vještina komunikacije nije na zavidnom nivou, a to je čest pratilac nesporazuma u braku. Ono što smo istakli da je krajnje nužno za očuvanje braka ili veze, jeste volja. Volja da se taj odnos sačuva, a podrzumijeva se da tamo gdje ima ljubavi, ima i volje, i obrnuto. Volja i trud da taj odnos bude što bolji – dodaje Marjanovićeva.  

Predstavnici Centra za socijalni rad tokom ove kampanje organizovali su 16 aktivnosti širom grada. Osim predavanja i anketa građana, nagrađeni su najsrećniji bračni parovi. Ovu kampanju Centra za socijalni rad podržali su brojni pojedinci i subjekti na području Prijedora.

M.Šodić

PrethodniKOMUNALNA POLICIJA: NAJVIŠE ŽALBI NA NEODRŽAVANJE STAMBENIH ZGRADA (video)
SlijedećiObilježen Dan boraca u Prijedoru (video)