-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

DANAS JE SVJETSKI DAN BORBE PROTIV REUMATOIDNOG ARTRITISA

Najnovije vijesti

Reumatska oboljenja su među prvim oboljenjima sa socijalno-ekonomskim posljedicama. Iako u Bosni i Hercegovini ne postoje registri oboljelih, pretpostavlja se kako u našoj zemlji od reumatskih bolesti boluje više od 100.000 ljudi.

slika-reuma-1

Reumatoidni artritis je progresivno autoimuno oboljenje koje napada koštani sistem, a jedna je od četiri zapaljenske reumatske bolesti koja za posljedicu ima invalidnost.

slobodanka-sormaz
prim. dr Slobodanka Šormaz – Trebovac

-Jedina prevencija ovih bolesti jeste uspostavljanje dijagnoza na vrijeme i prava terapija u pravo vrijeme. Zapaljenski procesi trebaju biti zaustavljeni u što kraćem roku prije nego dođe do ireverzibilnih promjena na zglobovima – rekla je prim. dr Slobodanka Šormaz – Trebovac specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i načelnik Službe fizijatrije Bolnice Dr „Mladen Stojanović“.

reumatoidni-artritis

Važnu ulogu u liječenju oboljelih ima rehabilitacijski tim, ali i zdrav način života koji potiče organizam da se sam bori protiv ove opake bolesti. Potrebno je pripaziti na prehranu, jesti biljnu hranu bogatu željezom, te meso i ribu. Takođe, tjelesna aktivnost je izuzetno važna za osobe oboljele od reumatskih i mišićno-koštanih bolesti.

M.Stegić

Foto: Dragan Stojnić Giga