-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

Delegacija grada Prijedora gost Ambasadora Papandreoua u Sarajevu

Najnovije vijesti

Ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreou, danas je u prostorijama SPKD “Prosvjeta” u Sarajevu uručio nagrade učesnicima takmičenja pod nazivom “Grčka i umjetnost” koje je Ambasada Grčke organizovala u saradnji sa mrežom Grčkih kutaka u BiH.

Delegacija grada Prijedora na čelu sa zamjenikom gradonačelnika, Žarkom Kovačevićem, bila je na ovom prijemu povodom dodjele nagrada koje su osvojili i učenici iz prijedorske Gimnazije “Sveti Sava”.

– Danas na Bogojavljenje, prisustvujemo dodjeli nagrada nadarenoj djeci iz našeg grada, i to ne bilo gdje nego u SKUD “Prosvjeta” osnovanom 1902. godine. Ovaj objekat je oskrnavljen u novembru kada su otkinute table na ćirilici. U svjetlu zadnjih nemilih događaja prema Srbima u Sarajevu, ovo je bio izazov. Slava Bogu sve je prošlo u najboljem redu. Pobjeda na takmičenju i same nagrade su svakako znak da je izvrsnost ipak na cijeni, rekao je zamjenik gradonačelnika grada Prijedora Žarko Kovačević.

 Predsjednik udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” i koordinator “Grčkog kutka”, Nebojša Savanović izjavio je da su, od osnivanja organizacije “Srpsko-grčkog bratstva i prijateljstva”, ovo prve nagrade za organizaciju i učenike.

– Od aktivnosti nakon osnivanja, pokrenut je Grčki kutak u Gimnaziji “Sveti Sava” te je počeo besplatni kurs grčkog jezika u gimnaziji. U duhu pravoslavlja i na Bogojavljenje, darovani su najbolji učesnici takmičenja, čime je izvrsnost dobila na značaju. Sljedeća aktivnost udruženja je obilježavanje međunarodnog dana grčkog jezika, 9. februara, prigodnim programom – izjavio je Savanović.

Ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreou, istakao je da je ceremonija dodjele nagrada jedna je u nizu aktivnosti Ambasade Grčke i mreže Grčkih kutaka u BiH, ovaj put slaveći mlade umjetnike i njihovu posvećenost promociji grčke kulture i civilizacije.

– Tokom prethodne dvije godine uspostavili smo mrežu Grčkih kutaka i zasad ih imamo ukupno devet u BiH, a jedna od njihovih glavnih aktivnosti jeste podučavanje grčkog jezika za šta postoji velika zainteresiranost – rekao je Papandreou.

Na takmičenje “Grčka i umjetnost” prijavilo se dosta učesnika i učenika, pripadnika Grčkih kutaka, a na ceremoniji dodjele nagrada predstavljeni su samo neki od radova. Namjera je bila, kako je rekao Papandreou, da se dodjele nagrade za tri najbolja rada, ali su radovi bili vrlo dobri pa su odlučili da nagrade dodijele svima.

Dobitnice nagrada iz Prijedora su učenice Gimnazije “Sveti Sava”, Teodora Tadić i Martina Mandić. Prijedorgradorg