U Prijedoru nema novozaraženih virusom korona, pod zdravstvenim nadzorom je 696 osoba, dok je iz nadzora izašlo njih 365, poručeno je nakon današnjeg zasjedanja Štaba za vanredne situacije. Iako novih slučajeva zaraze u gradu nema, a broj lica pod nadzorom se smanjuje, ne smije doći do opuštanja, poručio je komandant Štaba, Milenko Đaković i dodao da su sve propisane mjere produžene do 13. aprila.

– Sve propisane mjere i dalje se moraju poštovati, gradom se treba kretati samo kad je to neophodno, a treba i izbjegavati bilo kakva okupljanja većeg broja ljudi, kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. Molim građane da ne posmatraju samo stanje u Prijedoru, već situaciju u regionu, u kojem raste broj zaraženih. I zato moramo i dalje voditi računa. I neka se svako ko se nepotrebno kreće, naročito u vrijeme kad to nije dozvoljeno zapita, jel mu ljepše biti kod svoje kuće ili ne daj Bože, u bolnici priključen na respirator – poručio je Đaković.

On je napomenuo da je grad Prijedor izdvojio 100.000 KM koje će uplatiti na žiro-račun za nabavku neophodne medicinske opreme bolnici „Dr Mladen Stojanović“, pri tom pozivajući sve koji to žele, da uplate koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Juče je završeno formiranje karantina u SD „Mladost“, gdje je primljeno pet lica, a riječ je o osobama koje su iz inostranstva ušle u državu, a koja nisu zaražena virusom korona.

– Propisima je regulisano da se svim licima koja pređu granični prelaz Gradiška uzimaju uzorci. Lice u tom karantinu na granici čeka rezultate. Ukoliko je test negativan, upućuju se u karantin u svojoj lokalnoj zajednici. Lica koja budu pozitivna idu u karantin u Studentski dom „Nikola Tesla“ u Banja Luku – pojasnio je Draško Đenadija, član Štaba nadležan za karantin.

Radi se i na proširenju karantinskih kapaciteta, pa će se u Elektrotehničkoj i Mašinskoj školi pripremiti određeni broj kreveta, ukoliko za tim bude bilo potrebe, dodao je Đenadija. Ovim bi se omogućilo i da se karantin podijeli na nekoliko kategorija, da bi se na primjer, mogla odvojiti lica starija od 65 godina.

Trenutni kapacitet je 50 kreveta, a očekuje se postavljanje još toliko.

Z.J.

PrethodniPOSLJEDICE POTPISIVANJA SPORAZUMNOG RASKIDA UGOVORA O RADU
SlijedećiNADLEŽNIMA DOSTAVLJEN PRIJEDLOG MJERA PODRŠKE PRIVREDI