23.8 C
Prijedor

(VIDEO) ĐURĐEVDAN ZA ROME PREDSTAVLJA VRIJEME KAD SE SLAVI ŽIVOT

Đurđevdan ima dugu istoriju među Romima, za njih je to vrijeme kada slave život, a proslavljaju ga raznim obredima i ritualima. Pojedini prijedorski Romi su danas proslavili Đurđevdan, drugi nisu zbog nedostatka sredstava i skupoće. Đurđevdan je za Rome više od praznika, to je vrijeme kada oni slave život i prirodu. Obavljeno je i tradicionalno kupanje u rijeci Sani.Dejan Mašić iz Udruženja Roma Prijedor kaže da im od Đurđevdana kada dolaze ljepši dani kreće i posao, a sama proslava Đurđevdana im mnogo znači zbog okupljanja i druženja.

Predsjednik Udruženja Roma iz Prijedora Ramo Salešević navodi da su u ranu zoru obavili tradicionalno kupanje u rijeci Sani.

„Bilo je oko pola pet,  bacili smo vijence niz vodu i okupali se  da nam dragi Bog oprosti sve grijehe od prošle godine,  a i za ovu godinu, tako da nam ova godina bude što kaže naš narod berićetna, radosna i srećna“, naglašava Salešević i dodaje da će 12. maja u Donjoj Gradini odati počast svim nevino stradalim žrtvama ustaškog logora Jasenovac, gdje je između ostalih ubijeno oko 40. 000 Roma.

U novoosnovanom  Udruženju  Roma  „Bolji dani“ , koje za sada broji oko 200 punoljetnih članova kažu da proslave Đurđevdana ove godine nemaju, ali planiraju za nekoliko dana podijeliti pakete pomoći najugroženijim porodicama. Ističu da su najveći problemi romske populacije stambeno pitanje, školovanje i zapošljavanje.

Elvis Osmanović predsjednik Udruženja Roma „Bolji dani“ ističe da će narednih dana konačno završiti svu papirologiju oko registracije udruženja.

„Tada krećemo sa ozbiljnim radom, da bismo poboljšali uslove života naše populacije“, kaže Osmanović. Njegova zamjenica Elizabeta Žerić navodi da Romi imaju mnogo problema, ali da su najveći stambena pitanja, nezaposlenost i obrazovanje.

„Mnogo Roma nema gdje da živi. I dalje žive pod kirijom,  ili ih mnogo živi u jednoj prostoriji. Takođe, mnogo ih je nezaposleno, a voljeli bi da rade, međutim, mnogi su neobrazovani i baš zbog toga ne mogu na mnogim mjestima dobiti posao. Imamo dosta djece koja idu u školu, ali taj broj bi trebao biti mnogo veći, a ima i onih koji žele ići na fakultet i u srednje škole i svakako bi im to trebalo omogućiti“, kaže Žerićeva.

Za mnoge Rome obilježavanje Đurđevdana ima poseban značaj u očuvanju njihove kulture, tradicije i  identiteta.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE