29.5 C
Prijedor

DODIK: NASTAVIĆU DA SE BORIM ZA NACIONALNE I DRŽAVNE INTERESE

Dodik je u obraćanju okupljenima na krajiškom saboru istakao da živi za to da jednog dana Republika Srpska i Srbija budu jedno kao što je jedan srpski narod.

On je ponovio kako vjeruje da će ovaj vijek biti vijek ujedinjenja, koje je tako logično, a nema ničega što bi moglo da ga ospori, nije upereno ni protiv koga.

On je naglasio da Srbi imaju pravo na svoj legitimitet i političku teritorijalno zajednicu, iako su to srpskom narodu mnogi osporavali.

Predsjednik Srpske je ukazao da su Srbe pokušali da bace na sramnu stranu istorije oni kojima su Srbi naivno davali slobodu i vjerovali da oslobađaju braću, a dobili su trajne neprijatelje i osvetnike.

Dodik je ukazao i da su Srbi naivno ušli u ono što se zvala Jugoslavija umjesto da su od početka pravili Srbiju .

“Ta istorijska greška dovela nas je do toga da smo devedesetih godina ušli u građanske ratove”, rekao je Dodik.

Dodik je okupljenima ukazao da ih vode ljudi koji su u pravom smislu pripadnici svog naroda, spremni da budu žrtvovani i nisu spremni da gledaju svoj komoditet da bi izdali nacionalne interese.

Kada se uzme u obzir Jugoslavija, Dodik je naglasio da su Srbi najstradalniji narod, da su protjerivani sa vjekovnih ognjišta, iz Hrvatske, Federacije BiH, da su tihi tamo gdje nije Republika Srpska, da ne smiju da pokažu da se plaše.

Jedino mjesto gdje se okupljaju i koje im daje snagu je Srpska pravoslavna crkva, naglasio je predsjednik Srpske i dodao da tamo gdje nema Republike Srpske i Srbije nema ni slobode za Srbe.

On je istakao da je Srbija naša snaga, da se digla i da raste, da je bolja, sređenija, te da njen predsjednik Aleksandar Vučić koji je imao snagu da se za Srbe bori u UN, treba da bude podržan sa svojim timom jer su oni garancija i srpskom narodu u Republici Srpskoj.

“Ako držite do Republike Srpske onda podržite Vučića i njegovu ekipu”, istakao je Dodik.

Za Sarajevo je rekao da je ostrašćeno, da je tamošnja politika usmjerena na ono što je napisao Alije Izetbegović koji je želio muslimansku BiH kroz unitarni koncert još onda kada je početkom devedesetih rekao da će “žrtvovati mir zbog BiH” u nadi da će napraviti baš onako kako želi za sebe i za svoje ljude.

Na navode da onima kojima se to ne sviđa mogu da odu u Srbiju, Dodik je rekao da se od toga neće odustati i kada Srbi krenu odnijeće 49 odsto BiH.

Dodik je istakao da se ne treba junačiti, ali je i napomenuo da su Srbi mnogo puta jer su uvažavali druge, bili spremni da budu snishodljivi i ponizni više nego što se to očekivalo. “Naš glas mora da bude glas naših zahtjeva kroz vrijeme koje dolazi”, rekao je Dodik.

On je uvjeren i da će Svesrpski sabor koji treba da bude održan 8. juna dati mnoge putokaze za vrijeme koje dolazi.

Zahvalio je Srbiji koja je prihvatila krajiške Srbe u najtežem trenutku i dala im prava da se osećaju da su jednaki.

On je naveo i kako ima ideju da vidi koliko je pametno da se promijeni ime Srebrenica, da se nazove nekim istorijskim imenom iz prošlosti.

“Vidjećemo da li to treba da uradimo”, rekao je Dodik i napomenuo kako antisrpska rezolucija o Srebrenici nije dobila podršku 109 zemalja u UN. 

SRNA

NAJČITANIJE