27.8 C
Prijedor

DODIK: ODLUKA ĆE BITI U INTERESU SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Milorad Dodik poručio je da će odluka o lokalnim izborima, koju će sutra donijeti vladajuća koalicija, biti teška, ali odgovorna i s ciljem što manje političke, nacionalne i državne štete po Republiku Srpsku.
“Ako budemo išli na izbore biće to iznuđen čin s ciljem da se spasi dignitet Republike Srpske, onemoguće podjele i da eliminiše ‘Šmitove Srbe’ sa političke scene u Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika političkih partija sa sjedištem u Srpskoj koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova.

On je ponovio da lično smatra da na izbore ne treba ići po nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH, ali da će prihvatiti mišljenje predsjednika drugih političkih partija iz vlasti.

“Odluka će se odnositi prema onome šta je najmanje zlo i kako ćemo se ponašati ili u jednoj ili drugoj varijanti”, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je dodao da među učesnicima sastanka preovladava i mišljenje da bi upravo izlazak na izbore bio dokaz da i u ovakvim uslovima mogu pobijediti.

Dodik je naveo da je SNSD zajedno sa koalicionim partnerima kreirao situaciju u kojoj bi odbranili ustavno pravo – pravo da budu birani i učestvuju na izborima, ali da je očigledno u BiH na sceni koncept nametanja izborne volje posredstvom “takozvane modernizacije” koja bi dovela Srpsku u neravnopravan položaj i ne bi mogla da kreira i sprovodi izbore u skladu sa voljom naroda.

On je naglasio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, da nije izabran u skladu sa procedurom, već je došao kao slobodan građanin, predstavnik nekoliko zapadnih vlada, a ne predstavnik strana potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da su neki, poput opozicije, spremni da neizabranog stranca prihvate kao vrhunski autoritet o svim pitanjima, pa i pitanjima izbora koji su najvažniji demokratski čin svake države.

On je naglasio da opozicija nema zajednički program, već program koji im je nametnut od centara moći lociranih u američkoj i drugim ambasadama.

“To je svakako kukavički čin u kojem nemaju ni snage ni volje da dođu i Miloradu Dodiku, koji im je nepodnošljiv, u oči i pred vama kažu šta misle o svemu tome. Oni to izbjegavaju jer nemaju snage, pa se postavlja pitanje kako će imati snage ako budu vodili narod da to učine pred svjetskim autoritetima, kao što mi činimo”, naglasio je Dodik.

On je dodao da opozicija ne želi dijalog, već imaju zadato djelovanje, da nisu lojalni Republici Srpskoj, već Šmitu i BiH.

“Biti danas lojalan BiH sa stanovišta onoga kako to želi međunarodni faktor i Šmit je izdaja”, poručio je Dodik.

On je istakao da određeni međunarodni predstavnici u Srpskoj koriste scenario sa Kosova i Metohije kada su proglasili legitimnom vlast koja je izabrana na izborima u kojima je izašlo svega tri odsto građana sa sjevera, te da tako žele obezbijediti i vlast opoziciji u Srpskoj.

“Kao što postoje Kurtijevi Srbi na Kosovu, ovdje postoje Šmitovi Srbi”, zaključio je Dodik.

SRNA/Foto(Srna videosreenshot)

NAJČITANIJE