19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

DODIK: SRPSKA PONOSNA NA SVOJE PRIJATELJE KOJI STOJE UZ NJU

Najnovije vijesti

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je danas ponosan što u ime Srpske dodjeljuje ordenje i odaje priznanja na ceremoniji povodom 9. januara, posvećenoj prijateljima Republike koji joj pružaju podršku i ljubav.
“Čovjek je snažan koliko ima pravih prijatelja, tako se mjeri i država po svojim prijateljima koji su uvijek uz vas, poštuju vas i spremni su da pomognu. Srpska se zahvaljuje svojim prijateljima koji je poštuju i uvažavaju”, rekao je Dodik u Banskom dvoru u Banjaluci na dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Dodik je zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kao pouzdanom osloncu Republike Srpske.

“Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”, poručio je Dodik.

Dodik je uputio zahvalnost ljekarima koji nisu iz Republike Srpske, ali koji su za nju uradili toliko da su sigurno postali članovi porodice koja se zove Republika Srpska i koja ih smatra prijateljima.

“Hvala Svetlani Vujović, Peteru Frigu, Milovanu Bojiću, Siniši Dučiću, Lazaru Angelkovom, Borisu Goronji kojima smo u ruke povjeravali zdravlje mnoge djece i odraslih iz Republike Srpske, a koji su se prema zdravlju naših građana odnosili kao prema svome vlastitom i koji nam pomažu u izgradnji snažnog zdravstvenog sistema same Srpske”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ordenje i medalje često se povezuju sa vitezovima, časnim i čestitim borcima, a danas se odaju priznanja i onim prijateljima koji viteški služe istini, pravdi, kulturi ili obrazovanju, a to su LJiljana Nikšić, Jovanka Lastić, Jevgenij Germanovič Vodolazkin, Patrik Bario, Žak Ogar i Dragoljub Acković.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio je i Siniši Mihajloviću, koji će, kako je rekao, zauvijek živjeti u mislima mnogih.

“Siniši koji je naš, ne samo zbog toga što njegova porodica živi u Republici Srpskoj, već i zbog toga što nas je svojim rezultatima mnogo puta usrećio, ali i svojim ljudskim kvalitetima pokazivao put pravog borca i čovjeka”, istakao je Dodik.

On je rekao da danas Republika Srpska zahvaljuje i svojim najboljim kćerima i sinovima, onima koji su svima bili i biće primjer i uzor.

Dodik je naglasio da su važne vrijednosti ideje koja se zove Republika Srpska istina i pravda.

“To su dvije sestre u čijim vojskama su stajali i danas stoje mnogi naši sunarodnici. Jedan od onih koji je stajao u vojsci istine i kojem ćemo odati priznanje je Svetislav Stanojević, osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske se pozvao na poznatu misao da ako izgubimo kulturu nećemo imati šta braniti, ističući da su među “čuvarima vatre” kulture Republike Srpske Nikolina Friganović, Nikola Pejaković, Rade Radović, Dobrivoje Agatonović Aga, Aleksandar Stojković Piksi i Mladen Matović.

Dodik je naveo da su iza Republike Srpske tri godine u kojima se strepilo za zdravlje svakog građanina, a da su u toj strepnji, svu brigu olakšavali ljekari i zdravstveni radnici.

“Zahvalni smo onima koji su najzaslužniji što danas živimo u društvu u kojem smo skoro i zaboravili pred kakvim izazovima smo se našli u toku pandemije, a jedni od najboljih među njima jesu i ostaće Antonija Verhaz, Zlatko Maksimović i Mladen Duronjić koji su jedni od mnogih junaka iz našeg zdravstvenog sistema”, rekao je Dodik.

On smatra da je naše društvo sastavljeno od mnogih heroja i velikana, a obično se priznanje odaje onima koji su se upisali u besmrtne poput velikih junaka i vojskovođa ili najboljih naučnika, umjetnika i sportista.

Dodik je rekao da smatra da iza slave najvećih stoji duh naroda koji u sebi ima bezbrojne heroje nepoznate široj javnosti i dodao da su pravi heroji ljudi, koji se ne ističu u javnosti, ali koji svoj rad doživljavaju kao misiju za stvaranje boljeg društva.

“Kada pred kraj dana dođemo kući, svako od nas može biti zadovoljan zato što živi u državi u kojoj se humanitarnim radom bavi LJiljana Garača, u kojoj uspješan rad Zavoda za transfuziju krvi nikada nije upitan. Možemo biti ponosni i posvećen rad novinara poput onih u `Derventskom listu`, kao i na svaki školski čas na kojem zahvaljujući učiteljima i nastavnicima neko dijete nauči novo slovo, broj, važan datum iz naše istorije”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima veliki narod o čemu svjedoče bokser Sara Ćirković, virtuoz na harmonici Radovan Ivanović, najbolji sportista Republike Srpske Pavle Dujaković i njihove kolege koje danas primaju priznanje.

“Oni su dokaz da Srpsku nasljeđuje generacija bolja od sadašnje, jednako kao i naši najbolji studenti i učenici osnovnih i srednjih škola kojima ćemo danas takođe odati priznanje”, istakao je Dodik.

On je rekao da je autoritet i uzor i NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, kao duhovni otac koji daje blagoslov pred najveće uspjehe, u kojeg se gleda kada se traže odgovori na najteža pitanja “i od kojeg dobijamo riječi utjehe u najtežim trenucima”.

“NJegove poruke danas u sebi nose mudrost svih njegovih prethodnika, a Republika Srpska u svakoj od njih osjeti ljubav i najiskreniju pastirsku brigu i svako od nas može biti ponosan što će NJegova svetost ponijeti Orden Republike Srpske na ogrlici”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao i da se treba ugledati na Matiju i Pavla iz Čajniča koji su žrtvujući sebe spasili tuđi život i tako postali inspiracija i uzori.

“Oni su djeca kakvu može da rodi samo Republika Srpska! Još jednom želim da u ime građana i institucija Republike Srpske svima zbog kojih smo danas ovdje iskažem svoje najdublje poštovanje i zahvalnost za sve što su uradili. Ponosni smo što ste baš vi dobitnici ordena i priznanja Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!