Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

DRVENE SKULPTURE MLADENA STAKIĆA

NAJNOVIJE VIJESTI

„I drvo ima dušu“ naziv je prve samostalne izložbe Mladena Stakića koja je otvorena sinoć u Pozorištu Prijedor. Stakić je pred svojim sugrađanima izložio drvene figure koje, vjerovali ili ne, izrađuje motornom pilom.

Ovim hobijem, za koji Stakić kaže da zahtjeva puno ljubavi, ali i pun rezervoar goriva, počeo je da se bavi prije tri godine. Sve je krenulo sasvim slučajno, kada je u jednoj televizijskoj emisiji vidio kako čovjek olako rukuje sa električnom žagom oblikujući figure.

Kao dječak zavolio je ptice, pa je tako prvo nastao jedan drveni jastreb, a danas može da se pohvali galerijom drvenih ptica. Osim ptica, ima tu i mnogih drugih figura, kao što je kraljevska stolica – koja je sinoć izmamila pažnju mnogobrojnih posjetilaca, a još je zanimljivije što je nastala od jednog običnog drvenog panja.

Kaže Mladen rano ujutro ga uhvati inspiracija, pa se izvinio prvim komšijama koji su se ovih godina budili uz zvuk motoroke. A nisu mu zamjerili, u velikom broju su došli da podrže njegov rad.

Mladen je zaposlen u Željeznicama Republike Srpske, a poštovaoci tradicionalne igre i pjesme još bolje ga poznaju kao umjetničkog koreografa u prijedorskom KUD-u „Kozara“. Njegove neobične skulpture u holu prijedorskog Pozorišta biće izložene do subote, 22. aprila.

M.Stegić

foto: Giga

Izložbu, otkrivanjem najzahtjevnijeg rada, otvorile Mladenove unuke