16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

DVD “KOZARAC” OBILJEŽIO MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Najnovije vijesti

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Kozarac“ iz Kozarca i ove godine su nizom aktivnosti obilježili oktobar, mjesec zaštite od požara. Tokom cijelog mjeseca oko 450 osnovaca iz Kozarca i Trnopolja pisali su i slikali na temu protivpožarne zaštite, a najboljim su uručena priznanja i plakete. Mustafa Fazlić, komandir čuvenih kozaračkih vatrogasaca, kaže da je ovo bila  prilika da se  učenici ali i njihovi nastavnici  upoznaju  s osnovama vatrogastva.

-I ne samo to, jer smo im pokazali i našu opremu, govorili o tom šta i kako radimo i dali im precizne upute šta trebaju raditi u slučaju požara. Bila je ovo prilika i da se populariše dobrovoljno vatrogastvo, a kroz  rad  DVD „Kozarac“ koje postoji od 1892. godine i čiji će članovi jednog dana možda biti i neki od tih osnovaca.- kazao je Fazlić.

DVD „Kozarac“ trenutno ima 70 aktivnih vatrogasaca, 30 tak momaka na obuci i u rezervnom sasatavu 20 tak vatrogasaca. Rad DVD  „Kozarac“ intenzivno pomaže nekoliko stotina pridruženih članova, mahom donacijama, ali i članarinom.