Muzej Kozare izdao je dvije publikacije: “Godine stradanja 1941/42”, dopuna prvog dijela štampanog prije dvije godine, i “Braća Stojanović i tuzlanski đački proces 1915”. Obje publikacije potpisuje Vedrana Adamović, viši kustos ove ustanove.

– Na samom kraju godine, došao je red da predstavimo posljednje dvije publikacije koje smo uradili i na koje smo jako ponosni – rekla je Vedrana Adamović.

Ona je podsjetila da je drugo izdanje publikacije, “Godine stradanja 1941/42”, zapravo dopuna prvog izdanja koje je iz štampe izašlo prije dvije godine.

– Prvo izdanje je izašlo u decembru 2018. godine. Ovog puta imamo  suizdavača, a to je Arhiv RS i Udruženje arhivskih radnika RS. Posebno smo zahvalni Republičkom sekretarijatu za vjere koji je podržao naš projekat, jer bez njega štampanje ove publikacije ne bi bilo izvodljivo. Kada je u pitanju druga publikacija, izdavač je Muzej Kozare. Riječ je o publikaciji na koju smo veoma ponosni, jer se bavi životom i radom Mladena i Sretena Stojanovića koji su poznati javnosti iz svog kasnijeg životnog perioda. Knjiga se bavi njihovim školskim danima iz Tuzle, periodom koji je manje poznat – rekla je Adamovićeva.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, zahvalio se Republičkom sekretarijatu za vjere i Udruženju arhivskih radnika RS, koji su direktno podržali ovaj projekat, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture i Gradu Prijedoru, jer redovno podržavaju rad prijedorskog muzeja.

– Ove publikacije su plod višegodišnjeg rada kustosa i istoričara Vedrane Adamović. Tipično za ovog autora je studioznost i primjena naučne metodologije u samom procesu, što je na kraju i vidljivokroz ovako sjajne rezultate. Kada je riječ o publikaciji, “Godina stradanja 1941/42”, njen značaj je i geografski, jer je riječ o stradanju srpskog naroda u Potkozarju. Akcent je na stradanju civila, a to je ono na čemu se posebno insistira u knjizi – rekao je Radonjić dodajući da je drugo izdanje značajno tim više, jer je prvo štampano u skromnih 60 primjeraka.

U Muzeju Kozare istakli su da je ova godina, i pored nedaća sa pandemijom virusa korona, bila jedna od uspješnijih kada je u pitanju  istraživački rad kustosa.

P.Š.