Opasnosti na internetu, vršnjačko nasilje, maloljetnička delinkvencija, teme su predavanja koje su slušali srednjoškolci i osnovci iz Prijedora i Novog Grada. Predavanje su im održali službenici Uprave za policijsku obuku, u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Prijedor. 

Internet i društvene mreže dio su njihove svakodnevnice i nezaobilazan dio komunikacije, kažu učenici. Ali isto tako kažu da su svjesni da to nije prostor bez opasnosti, a neki su imali i neprijatna iskustva. – Meni se na primjer desilo da mi “hakuju” nalog na Instagramu. Primjetila sam da je u porukama neko drugi pisao u moje ime. A pisali su svašta, objavljivali i na mene svalili krivicu. Ali brzo sam to riješila – kaže Milena Kuzmić, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole.

Cilj predavanja je da se učenicima osnovnih i srednjih škola ukaže na opasnosti na koje mogu naići na internetu, kako ih prepoznati, te da znaju kome i kako se obratiti ukoliko posumnjaju da bi mogli biti žrtve elektronskog nasilja, pojasnio je Aleksandar Miladinović, predavač na banjalučkoj Policijskoj akademiji. Krađe profila, prevare, razni oblici elektronskog vršnjaškog nasilja poput hejterskih grupa, potom seksting, gruming samo su neke od negativnih pojava na društvenim mrežama.

 – Generalno, pravilo je da na društvenim mrežama ne radite ono što ne želite da vama neko radi. Isto tako, treba se pridržavati nekog opšteg bontona. A to je ono što roditelji uče djecu kad je u pitanju ponašanje u svakodnevnom životu. Isto to treba da važi i na društvenim mrežama – savjetovao je Miladinović.

Ova predavanja organizuju se već deset godina. Iako su primarna ciljna grupa učenici, pažnja se obraća i na roditelje, te na prosvjetne radnike. Ovakve edukacije održavaju se u osnovnim i srednjim školama širom Republike Srpske. Današnjem predavanju prisustvovali su učenici Polјoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora, te učenici Srednjoškolskog centra „Đuro Radmanović“ i Gimnazije „Petar Kočić“ iz Novog Grada.

Z.J.

PrethodniNA PRIJEDORSKOJ FILIJALI OKO 4.700 AKTIVNIH TRAŽILACA POSLA (video)
SlijedećiUSPJEH DŽUDISTA NA POJEDINAČNOM PRVENSTVU RS