24.8 C
Prijedor

EGIĆ: ONI KOJI SU DALI ŽIVOTE U PROBOJU NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJENI

Mnogo mladih ljudi dalo je živote u proboju koridora, njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, a Republiku Srpsku danas brani njeno rukovodstvo suprostavljajući se jačim i superiornijim silama, istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.
Egić je podsjetio da je i tada izglasana jedna rezolucija, o o zabrani letova i dopremanju pomoći Republici Srpskoj, a u današnje vrijeme se donese rezolucije čija je namjera da strada srpski narod.

“Mi smo se i u to doba, kada praktično nismo imali ništa, uspjeli da se odupremo, a odupiremo se tome i u miru, mudrošću i pameću”, rekao je Egić novinarima na Dugoj NJivi gdje se obilježavaju 32 godine od sudbonosne akcije proboja koridora.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić istakao je da Srbija i Republika Srpska imaju jedan narod, istih sudbina, te da zajedno obilježavaju značajne datume.

“Na veliki pravslavni praznik Duhove obilježavamo značajan događaj iz istorije stvaranja Republike Srpske, probijanja koriodra, jednu od glavnih aorti Republike Srpske, u koji su mnogi životi ugrađeni”, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, u kulturi sjećanja koju njeguju Srpska i Srbija nastoji se da ostane zabilježeno sve što je važno za srpski narod.

Na Dugoj NJivi kod Modriče danas se obilježavaju 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine kojim je spojen zapadni i istočni dio Srpske i otvoren put prema Srbiji, a spaseno je skoro milion i po Srba koji su bili u potpunoj blokadi.

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Povod za ovu najhumaniju operaciju bila je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zato što nisu imale kiseonika i nemogućnost njegove dostave usljed kopneno-vazdušne blokade UN.

SRNA

NAJČITANIJE