24.8 C
Prijedor

EGIĆ: VLADA OPREDIJELJENA ZA POBOLJŠANJE STANDARDA PENZIONERA

Vlada Republike Srpske opredijeljena je za poboljšanje standarda i uslova života penzionera, što podrazumijeva i povećanje iznosa penzija, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.
Egić je naveo da će se o mogućnosti i konkretnom iznosu uvećanja penzija govoriti krajem godine kada se bude znalo stanje u budžetu.

“Upućen je prijedlog, upućen je zahtjev”, rekao je Egić novinarima u Tesliću, gdje je prisustvovao Izvještajnoj skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je pohvalio rad rukovodstva ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović rekao je da očekuje novo vanredno uvećanje penzija, uz redovno koje je početkom godine iznosilo 9,2 odsto.

On očekuje da iznos uvećanja penzija bude na realnoj osnovi, ako se zato steknu uslovi od prikupljanja doprinosa, s obzirom na to da je povećana najniža cijena rada.

“Zadovoljni smo reakcijom ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića, koji je bio gost na jednom od naših odbora, gdje smo pokrenuli pitanje poboljšanja zdravstvene zaštite penzionera, i u realizaciji tih zaključaka Fond zdravstvenog osiguranja je određene lijekove prebacio na `A` i `B` listu”, rekao je Trifunović.

On je podsjetio da je donesen i Zakon o apotekarskoj djelatnosti, prema kojem javne zdravstvene ustanove bolnice i domovi zdravlja mogu osnovati apoteke koje će određivati realnu maržu na te lijekove.

Trifunović očekuje da se do kraja godine riješi problem plaćanja poreza i doprinosa na isplate koje vrši Udruženje penzionera kao neprofitna organizacija, te izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija već pripremilo te izmjene.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar kaže da se, osim socijalno-materijalnog položaja penzionera danas raspravlja o izvještajima o radu i poslovanju, te finansijsko-materijalnom položaja Udruženja za prošlu godinu, te programskim aktivnostima u tekućoj.

Predsjednik Nadzornog odbora Jovo Kosmajac ukazao je na dobru saradnju lokalnih udruženja penzionera sa republičkim, te na dobro uspostavljenim odnosima sa institucijama na nivou Republike Srpske.

SRNA

NAJČITANIJE