GRAD PRIJEDOR: NASTAVLJA SE PODRŠKA POLJOPRIVREDNICIMA

U ovoj godini Grad Prijedor izdvojiće oko 800.000 KM kako bi podržao polјoprivredne proizvođače, na direktan ili indirektan način. Ovim sredstvima planirana su dva veća projekta, a to su izrada osnova korištenja polјoprivrednog zemlјišta i realizacija distributivnog centra voća, kaže Tatjana Marić, šef gradskog Odsjeka za polјoprivredu. Ona je dodala da je mnogo toga planirano, te da očekuje da će realizacija na kraju godine biti stopostotna.

– Polјoprivredni proizvođači navikli su da dio sredstava ralizujemo u vidu podsticaja polјoprivrednoj proizvodnji. Tako će biti i ove godine, s tim da ćemo krenuti nešto ranije. Umjesto u aprili ili maju, sa javnim pozivom za ove podsticaje krenućemo krajem februara – kaže Marićeva.

Podsticajna sredstva će se odnositi na stočarsku, voćarsku i ratarsku proizvodnju, kao i na subvencionisanje nabavke mehanizacije i plasteničku proizvodnju. Marićeva je podsjetila da od 2009. godine djeluje Fondacija za razvoj “Prijedor” koja, u saradnji sa partnerskom bankom, omogućava dolazak do povolјnih kredita za polјoprivrednike.

– Želim da podsjetim da je, u proteklom periodu, na ovaj način plasirano preko 10.000.000 KM kreditnih sredstava. Grad Prijedor se prihvata sugarancije u realizaciji kredita, a subvencioniše i isplaćivanje kamate na odobrene kredite od strane banke – navodi Marićeva.

Ove godine trebalo bi da se realizuju javni pozivi za subvenciju za sadnju novih voćnjaka, kao i za sufinansiranje za podizanje plastenika na površini od 200 kvadratnih metara.

 

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!