Na Malom gradskom trgu danas je organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi, kao završna aktivnost kojom prijedorsko Udruženje oboljelih od dijabetesa obilježava Svjetski dan borbe protiv ove bolesti. Veliku zainteresovanost Prijedorčana potvrđuje to što su strpljivo stajali u redu da bi provjerili vrijednost šećera u krvi. Nekima su potvrđene visoke vrijednosti, neki su bili iznenađeni i povišen šećer pravdali doručkom i kafom, a većina je nakon rutinske kontrole otišla zadovoljna. Bilo je i onih kod kojih je mjerenjem otkriveno 14 i 15 milimola glukoze po litri. Kod Orhana Ćatića šećer se popeo na 14.

– Imam šećer već deset godina. Redovno uzimam terapiju, četiri tablete dnevno po 500 miligrama – kaže Orhan.

Boško Radinović je, nakon mjerenja, imao vrijednost šećera 15. Nije bio iznenađen.

– Doručkovao sam, pio kafu. Uzimam i tablete – kaže Radinović. Priliku da se besplatno  kontroliše iskoristila je Jelena Kraljević. Aparat je pokazao osam.  

– To je za mene dobra vijest. Doručkovala sam, valjda nije ništa opasno. Imam sestru šećeraša, aparat u kući, pa kod mjerim šećer njoj, izmjerim i sebi – kaže Jelena.

Svetlana Čeko, predsjednica Udruženja oboljelih od šećerne bolesti grada Prijedora, naglašava da su ovakve akcije izuzetno važne, bez obzira da li je riječ o oboljelima koji žele da se kontrolišu  ili onima koji su potpuno zdravi.

– Naišli smo na vrijednosti koje su iznad prosjeka, takoreći iznad 14, što je prilično alarmantno i preporuka za odlazak doktoru – rekla je Čeko. Onima koji su danas došli na Mali trg, ovo udruženje podijelilo je 24 aparata za  mjerenje šećera u krvi.

M.Z.

PrethodniNansen obilježava Međunarodni dan tolerancije (video)
SlijedećiSUTRA POČINJE IZVIĐAČKI VIŠEBOJ (video)