24.8 C
Prijedor

(VIDEO) GRAĐANI SVE VIŠE VJERUJU PRIRODNIM PREPARATIMA

Alternativna medicina poznata je od davnina kada zvanična nije bila pristupačna, kao što je to danas slučaj. Čajevi, melemi i razne tinkture koje su nekad pripravljale samouke žene iz naroda, danas su poznatiji kao nekonvencionalna medicina.
“Koristim prirodne preparate po preporuci prijatelja kod kojih je to dalo pozitivne rezultate. Vjerujem im i zašto onda ne bih probala, s tim da se nikada ne bih odrekla zvanične medicine. Mislim da se to dvoje može podjednako upotrebljavati”, rekla je jedna naša sugrađanka.
U Prijedoru rade malobrojne trgovine zdrave hrane, koje nude i prirodne čajeve, sirupe, tinkture i prirodnu kozmetiku. Posjetili smo jednu od njih i uvjerili se da potražnje ne manjka. Kako kažu, mlađi više kupuju kozmetičke preparate, dok se stariji uglavnom interesuju za prirodne čajeve, meleme i sokove.
“S obzirom da dolazi toplije vrijeme, čajevi su manje zastupljeni nego inače. Najviše prodajemo koprivu, nanu, kamilicu i te opštepoznate čajeve, dok od  mješavina trava najbolje ide ona za bubrege i upalne procese mokraćnog mjehura, potom čaj od vrbovice za prostatu. Dosta su traženi i čajevi za štitnu žlijezdu, te oni koji liječe helikobakteriju i opuštaju”, rekla je Tatjana Đurić, zaposlena u trgovini zdrave hrane, ljekovitog bilja i kozmetike. Dodaje da još uvijek ima onih koji nisu dovoljno upućeni u prednosti prirodnih proizvoda koje nude, ali dosta građana redovno kupuje njihove preparate.


U Gradskoj apoteci Prijedor navode da je povećana potražnja za preparatima na biljnoj bazi, posebno kada su u pitanju čajevi i tablete sa biljnim ekstraktima.
“U posljednjih par godina, češće se propisuju biljni preparati kao dodatna terapija u liječenju bolesti, ali i kao prevencija. Ovi preparati ne spadaju samo u narodnu medicinu, već se ubrajaju i u fitoterapiju, koja naučno dokazano pomaže u prevenciji i liječenju bolesti. U principu mi praktikujemo da, gdje god je to moguće, preporučimo biljne preparate kako bi se izbjeglo učestalo korišćenje lijekova na hemijskoj bazi”, rekla je Božana Ćuk, magistar farmacije.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE