Grad Prijedor i osnovne i srednje škole iz ovog grada učestvovale su u humanitarnoj akciji za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici. Posredstvom 81 obrazovne ustanove iz Republike Srpske za tu namjenu prikupljeno je 48.000 KM. Jedna od škola koja je učestvovala u ovoj humanoj misiji je i Osnovna škola “Petar Kočić” iz Prijedora. Prikupili su 1.200 KM.

– Mi se odazivamo svakoj akciji za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Učimo djecu da budu solidarna i da pomažu slabijima, pa tako smo ove godine podržali izgradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama na Kosovu i Metohiji – istakla je Gorana Bosančić, direktor ove škole.

U akcijama pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu već godinama učestvuje i Grad Prijedor. Tako će biti i ubuduće, obećava gradonačelnik, Dalibor Pavlović.

– Ono što želim da kažem jeste da će Grad Prijedor i u narednom periodu učestvovati u humanitarnim akcijama koje organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Moramo pomoći našem narodu na Kosovu da opstanu na ovom prostoru – dodao je on.

U znak zahvalnosti Gradu Prijedoru i osnovnim i srednjim školama, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, uručio im je zahvalnice i knjigu “Humano srce Srpske”. Knjiga svjedoči o svemu onome što je urađeno u proteklih 13 godina, koliko postoji pomenuti Odbor. Akcija je, kako Arlov kaže, bilo mnogo, a rijetko koja je prošla bez podrške Grada Prijedora.

– Grad Prijedor je mnogo puta iskazao volju i želju da učestvuje u humanitarnim akcijama za pomoć Srbima na Kosovu. Ja ovom prilikom pozivam sve osnovne i srednje škole iz Srpske da se priključe ovoj humanitarnoj akciji i da pomognemo da se izgradi ovaj Dnevni centar. Naša želja je da ostanemo trajno vezani za srpski narod na Kosovu i oni često kažu da ih mi najbolje razumijemo – rekao je Arlov.

Za završetak radova na izgradnji pomenutog Dnevnog centra potrebno je još oko 100.000 KM. Akcija prikupljanja pomoći u Republici Srpskoj trajaće do 15. februara.

B. D.