17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

IVANJDAN U MISKOJ GLAVI (video)

Najnovije vijesti

U Miskoj Glavi i ove godine na Ivanjdan, okupili su se mještani i njihovi gosti, kako bi proslavili krsnu slavu ovog sela i tamošnjeg Sabornog hrama Svetog Jovana Krstitelja. Mještani kažu, radosni su što se svake godine okupe na ovom mjestu, a još radosniji bi bili kada bi ih bilo više.

-Selo kao selo. Svakim danom sve nas je manje, mladosti nema i ono što ima to odlazi. Škole su na izmaku da se zatvore, što je negativno za ovo područje. Mi stariji, trudimo se koliko možemo da održimo ovu tradiciju -rekao je Milenko Bilbija, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Miska Glava.


Obilježavanje krsne slave počelo je Svetom liturgijom u ovom hramu. Služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomen obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, spomen ploču borcima i civilima stradalim u Narodno-oslobodilačkoj borbi i na spomen obilježja žrtvama fašističkog terora u ovom selu.  Osveštana je i spomen soba poginulim borcima Mjesne zajednice Miska Glava.

-U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 17 boraca, mještana Miske Glave, u Narodno-oslobodilačkoj borbi 67 boraca i civila, a na obližnjem groblju sahranjene su 34 žrtve fašističkog terora. Svake godine im odamo poštu, da ne biljedi sjećanje na njih – rekao je Momir Vukić, predsjednik Mjesne Boračke organizacije Miska Glava.

Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković koji je ovom prilikom rekao da je grad Prijedor dugo vremena pomagao stanovnicima na ovom području, te da će to činiti i dalje. – Ovdje ima jedan putni pravac od željezničke pruge, koji nije presvučen. To je već par godina u planu da se uradi, ali zbog tenderskih problema i uslova pod kojima se danas radi, još nije započeto. Ali je u planu, među prvim projektima, koji će se raditi na ovom području – dodao je Đaković.

U ovom selu, koje je nekada brojalo oko 1.300 stanovnika, danas živi svega oko 400.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!