-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

IZGRADITI ZAJEDNIČKI SPOMENIK DJECI STRADALOJ U SVIM RATOVIMA 20. VIJEKA

Najnovije vijesti

Boračka organizacija i Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedor predložile su danas izgradnju zajedničkog spomenika djeci Prijedora stradaloj u svim ratovima vođenim u 20. vijeku.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedor Zoran Predojević rekao je da se u posljednje vrijeme vrši pritisak na lokalne vlasti za izgradnju memorijalnog centra žrtvama Omarskoj i izgradnju spomenika poginuloj djeci u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Prijedora.

“Imamo spisak 990 djece poginule u Drugom svjetskom ratu iz Prijedora i ovog momenta predlažemo da idemo u zajedničku akciju izgradnje spomenika djece žrtava u svim ratovima u 20. vijeku, da ne izdvajamo 102 djece neke nacionalnosti iz spiska sve djece žrtava”, rekao je Predojević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, Boračka i organizacije koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata su uvijek tolerantno gledale na sva zbivanja u Prijedoru i nikad, ni u jednom momentu, nisu stale ni iza koga kome je dokazano da je činio ratne zločine, ali preko nekih stvari ne mogu preći i staće u odbranu srpskih nacionalnih interesa u ovom gradu.

“I mi bismo mogli da stavljamo spomenike za 30. maja 1992. i 13. oktobar 1995. kada smo odbranili ovaj grad kada je bio napadnut dva puta i tada je poginulo 57 Prijedorčana braneći grad koji su napadale neke jedinice”, dodao je Predojević.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da bošnjačka strana u Prijedoru traži da se napravi memorijal samo za poginule Bošnjake i Hrvate.

“Gledajući unazad onaj rat i one silne spomenike šta je to nama poručilo? Ništa”, rekla je Karlica i dodala da bi se jedino nešto postiglo kada bi se išlo sa zajedničkim memorijalom, po hronologiji događaja.

Ona smatra da ako se žele djeca i mladi voditi na taj memorijal, onda prvo treba prikazati suživot, a onda sve što se dešavalo s porukom da se nikad više nikom ne ponovi.

“Ja sam predlagala da zajednički izaberemo predstavnike, da sjednemo i da se zajedno dogovorimo kako ćemo to raditi”, dodala je Karlica.

U današnjem broju lokalnih sedmičnih novina “Kozarski vjesnik” objavljen je spisak 102 djece bošnjačke i hrvatske nacionalnosti stradale u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i potpredsjednik Federacije BiH Melika Mahmutbegović prošle sedmice u Prijedoru su razgovarali, između ostalog, i o pitanjima kao što je zahtjev za izgradnju spomenika poginuloj djeci u posljednjem ratu.

izvor: Srna

foto: Giga