3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

IZLOŽBA GRAFIKA BOŠKA KARANOVIĆA (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Spomen kući Stojanovića u srijedu je otvorena zanimljiva likovna izložba “Boško Karanović – grafike” kojom su, po riječima Zorana Radonjića, direktora Muzeja Kozare, predstavljeni brojni radovi iz svih faza bogatog Karanovićevog opusa, rođenog u Bosanskoj Krupi 1924. godine.

– Više od stotinu radova on je poklonio rodnom gradu, konkretno koloniji i Udruženju likovnih umjetnika “Krušnica” da bi Udruženje 2010. tu zavičajnu zbirku poklonilo Centru za kulturu i obrazovanje Bosanska Krupa – rekao je Radonjić i dodao da je ista zbirka, godinu kasnije, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. U Muzeju Kozare zahvalnost za izložbu duguju Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje u Bosanskoj Krupi, čija zbirka broji 110 Karanovićevih grafika,te Kulturno-obrazovnom centru iz Novog Grada odakle je stigao dio radova za ovu izložbu.

Autor izložbe Aleksa Milić, kustos umjetničke zbirke prijedorskog muzeja, rekao je da je na izložbi predstavljeno 55 Karanovićevih grafika. Karanović se, paralelno s umjetničkim djelovanjem, bavio prosvjetnim radom.

Umro je 2009. godine u Beogradu. Izložba  grafika, kojom je završeno obilježavanje Dana grada Prijedora, biće otvorena do 14. juna.

M.Z.