Centralna banka BiH saopštila je da nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija novčanica konvertibilne marke /KM/, te da izrada i stavljanje u opticaj takozvanog “filmskog” novca predstavlja krivično djelo.
U saopštenju se navodi da je Centralna banka BiH jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica KM, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac.

Ovom odlukom utvrđeno je da su, bez prethodno pribavljene saglasnosti Centralne banke BiH, dvostrane reprodukcije novčanica KM dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200 odsto ili više, odnosno 50 odsto ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice.

“Smatra se da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom novcu”, saopšteno je iz Centralne banke, povodom nedavnih objava o pojavi falsifikovanog novčanica KM u BiH, posebno kada je u pitanju takozvani “filmski” novac koji se pojavio u opticaju.

Navode da je za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove potrebna je pismena saglasnost Centralne banke BiH.

“Centralna banka BiH niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija novčanica KM u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije novčanica evra od Evropske centralne banke”, navedeno je u saopštenju.

Iz Centralne banke BiH ističu da, bez obzira na natpise koji se nalaze na “filmskom” novcu, njihovu veličinu, uočljivost i opšti izgled, izrada, pribavljanje i stavljanje u opticaj predstavlja krivično djelo.

“Kada je u pitanju falsifikovani novac KM uopšte, do sada se pokazalo da su falsifikati vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja”, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka BiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

“Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica KM za sve apoene i izdanja, moguće je naći na veb stranici Centralne banke BiH /https://www.cbbh.ba/Content/Read/645/”, navodi se u saopštenju.

SRNA

PrethodniIDUĆE SEDMICE MENTORSKI SASTANCI ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA
SlijedećiPREDSTAVLJEN ČASOPIS “TRADICIJA”