5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Umjesto da ubiru plodove, poljoprivrednici zbrajaju štetu (video)

Najnovije vijesti

Hladno vrijeme i česta kiša ovog proljeća umanjiće prinose u ratarskoj i voćarskoj  proizvodnji, tvrde stručnjaci, a proizvođači kažu da su štete već uveliko vidljive.

-Ova godina nije išla naruku poljoprivrednim proizvođačima koji, umjestu da ubiru već prve plodove svoga rada, sabiraju štetu- kaže Đuka Lajić, samostalni poljoprivredni stručnjak u Odsjeku za poljoprivredu grada Prijedora, i dodaje da su velike kiše izazvale brojne bolesti kod biljaka. Stradale su ne samo proljetne nego i jesenje kulture.

Kiša je uzela danak i u proljetnoj sjetvi. Trećina kukuruza nije posijana, a stanje je veoma loše i u plastenicima zbog pojave brojnih biljnih bolesti.

Kada je u pitanju voćarstvo, situacija je još teža. Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, tvrdi da su šljiva, breskva i kajsija uveliko stradali, a ništa manje ni kruška, dok je jabuka za razliku od ostalih u boljem stanju. Biljke su, po njegovim riječima, trenutno pod stresom pa i ono nešto što bi se moglo oporaviti trebalo bi značajno prihraniti.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!